farmacja koło2.pdf

(2492 KB) Pobierz
964273384.002.png
1.Rp. Hydrogenii peroxydi 30% 10,0; Aq.dest. ad100,0 M.f.sol. /D.ad.vitr.nigr./S. zewn.Do przemywania ran 2. Rp. p-ból
Aminophenasoni 0,3 [1,5];Acidi acetylosalicili 0,2 [1,0];M.f.pulv.;D.t.d.N*5 m.caps.amyl! [Div. In part. N*5/D.in
caps.amyl!] ;S.wewn. 1proszek1razdziennie dla psa 3.Rp. Acidi barici 1,0; Zinci oxydi 2,0; Talci ad20,0; M.f.pulv. D.S.
zewn. Przysypka na sączące zmiany skórne. 4.Rp. Jodi0,5;Kalii iodidi1 ,0 ;aq.dest. ad50; M.f.sol.;D.ad vitr.nigr.;
S.zewn.WodnyRoztwórJoduDoOdkBł.Śluz Lug ola 5.Rp.Camphorae2 ,0; VaseliniAlbi 18,0; M.f.ung; D.ad scat. S.zewn
6.Rp.Acidi salicyli ci0,5; ZinciOxydi; TriticiAmylaai6,0; VaseliniAlbi12,0; M.f.ung.; D.ad scat.; S.zewn
ROZTW Jod - czarno-krystaliczne płatki lub kryształy o metalicznym połysku i specyficznym zapachu, trudno rozp. W
wodzie, łatwo w acetonie, etanolu. Jodek potasu - cali Jodi, bezwonne kryształy lub biały proszek o gorzkawym smaku,
łatwo rozp. W h2o,glicerolu i etanolu. Do terapii jodowej, wykrztuśny, jako proszek i roztw. Wodne. Perhydrol, nadtlenek
wodoru- hydrogenum peroxydum, bezbarwna przezroczysta ciecz, przyżegająca, do przeczyszczenia ran. Kwas
acetylosalicylowy - biały krystaliczny proszek o lekko kw. Smaku, rozp. W etanolu 95%, chloroformie, etenie, gorzej w
H2o. P-goracz,p-ból,p-zapalne, proszki,tabl PROSZKI aminophenazon, piramidon - biały kryst.proszek bez zapachu,
gorzkawym smaku, rozp. W wodzie, etenie i benzenie, p-ból,p-gor,p-reumatyczne, proszki, mikstury, tabletki Acidum
boricum - łuskowate kryształy bez zapachu o masłowatym smaku, rozp w h2o, etanolu95%, p-bakteryjnie, wodne
roztwory,pudry,maści. ZinciOxydum - biały,żółty proszek, miałkii, bezpostaciowy bez smaku i zapachu nie?rozp. W
etanolu95% i wodzie. Wysusza.ściąga, jako zasypka,mazidło,pasta,maść. Talcum -biał, bardzo miałki tłustawy proszek,
bez zapachu smaku i nierozp w h2o, jako obojętny środek do proszków i zasypek. MAŚCI Acidum salicyli cum- biały
krystaliczny proszek o ostrym słodkawym smaku, bez zapachu, łatwo rozp w etanolu i eterze etylowym, trudno w h2o,
ale tak we wrzacej i tłuszczach, p-bakt, p-grzyb, p-zap, jako roztw, zasypki, maści, ST.zewn Camphorae- przezroczyste
kryształy, lub biały krystaliczny proszek o charakt, zapachu, ulatnia się w temp pokojowej, destyluje z para wodna, latwo
rozp się w rozp. Organicznych, olejach, trudno w h2o. Rozgrzewająca, słabo p-świądowe, w mazidłach i maściach. Tritici
amylum- proszek nierozp. W h2o i etanolu, Do przyg. Postaci leku Vaselini albi - mieszanina wybielonych i
oczyszczonych półstałych węglowodorów, tłusta, miękka, ciągliwa masa o lekko zielonkawym zabarwieniu, łatwo rozp
w chloroformie eterze etylowym, trudno w etanolu, do przygotowania post leku gł, do maści.
Enzymy paszowe rozkładają niestrawne skł. Paszy poprawiają strawność innych skl. Zwiększając wartość odżywczą.
Najsilniejsze niekorzystne działanie-polisacharydy nieskrobiowe i sole kw fitynowego. Karbohydrazy -trawią skł
włókna-B-glukanazy i pentozanazy, fitazy -zwiększają dostępność fosforu z połączeń organicznych. Enzymy
hydrolizujące wielocukry nieskrobiowe - te w-cukry,NSP, to składniki ścian komórkowych, to włókno pokarmowe wyst w
paszach poch zbożowego. Dzieli się je na rozp i nierozp w h2o. Nierozp to substancje antyżywieniowe, wiąża skł
pokarmowe i czynią je niedostępnymi. Mogą wiązać wodę zwiększając pojemność wodną paszy. Beta-glukanazy-
wysoka wart odżywcza, ale dużo NSP, nie stosuje się u drobiu, u innych mimo szerokiego stos. Jego wart. energ.
mogłaby być wyzsza. B-glukany w owsie i jęczm pęcznieją i tw. Śluz. W obu stanowią 75%NSP. Jest ich dużo-duża
wodochł-duża obj treści-spadek tempa przech przez przewod-spadekwchł i trawienia przez śluz. Wzrost rozwoju
mikroorg. B glukanazy niwelują te efekty, zwiekszając dosc energii z szamy. Pentozanazy - pektynaza, ksylanaza i
arabinoksylanaza. Dodawane tam, gdzie dużo żyta pszenicy i pszenżyta. Arabinoksylany upośledzają wchł. Białek, tł i
niektórych Wit, np. D. Te z żyta maja większą lepkość i silniejsze pęcznienie niż pszenicy. Dlatego różna skuteczność
enzymów-ich dodatek należy poprzedzić analizą chemiczną. Fitaza – wyst. W pszenicy, życie i jęczmieniu.Prod. ją
mikroorg-grzyby,drożdze, bakterie, też te ze żwacza.W błonie śluz żoł i jelit mało enzymów rozkuł fityne. W nasionach
zbóż, roślin oleistych 2/3fosforu w formie związków fitynowych, jako zapasowe subst. W skład fityny prócz fosforu
wchodzą też Ca,Mg,Fe,Zn, białko lub aminokwasy. Fosfor w zbożach i rośl motylkowych jako sole kw fitynowego-
fityniany. Strawność fosforu od18%kukur do40%soja,pszenica większość wydalana z kałem, Fitasa zwieksza strawność
wieksze wchłanianie więc mniej dodatków mineralnych potrzeba, do30% mniej wyd fosforu z kałem, mniejsza
eutrofizacja, zwiększa strawność Ca,Mg i mikroelementów, popr strawność białka,aminokw, zw wart energ paszy. Mniej
tego potrzeba więc . Amylazy –obniżają lepkość pasz płynnych dla świń. Pasze płynne w nowoczesnych chowie są
stosowane, skrobia może tworzyć żel-większa lepkość- problemy w rurociągach podczas pompowania. Można dawać
więcej wody Lub środki enzymatyczne. Spada lepkość,mniejsze zapatrz na wode, większa koncentracja szamy i większe
pobieranie przez świnki. Mniej energii na pompowanie tego. Brak blokowanie rurociągów i pomp, mniej gnojownicy.
Inne : celulazy, hemicelulozy, pektynazy, Beta galaktazy czasem. Skuteczniejsze są mieszanki enzymów, np. alfa-
amylaza, proteo i lipolityczne. Enzymy to białka więc są wrażliwe na wysokie temperatury. Pasze takie nie powinny być
przechowywane dłużej niż 2 miesiące, aby enzymy nie traciły na aktywności dodaje Się specjalne nosniki stabilizujące.
KORZYŚCI - poprawa przyrostów i wyk. Paszy, polepszenie strawności białka i energii, zmniejszenie biegunek, poprawa
warunkow zoohigienicznych. Mniejsze zuzycie dodatkow mineralnych mniejsze straty fosforu z kalem, czyli mniejsze
zanieczyszczenie środowiska tez.
Układ mikroflory jelitowej. Wpływ szkodliwy -prod. Toksyn, subst. Kancerogennych, szkodliwych enzymów- Clostridium,
Veillonella, Staphylococcus, Proteus, Pseudomonas aeroginosa. Korzystny- hamowanie szkodliwych mikroorg, działanie
immunomodulacyjne, obniżenie aktywności metabolicznej: Bifidobacterium, Lactobacillus.
Działanie pośrednie : Bacteroides, Eubacterium[bardziej na+], Escherichia coli, Enterococcus.
PROBIOTYKI: podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla
zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory
fizjologicznej. Pałeczki kwasu mlekowego [lactobacilli]:L. plantarum, reuteri, acidophilus, casei, delbrueckii subsp.
Bulgaricus, brevis, cellobiosus, fermentum, curvatus. Gram-dodatnie ziarniaki : Lactococcus lactis subst. cremoris,
Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, Enterococcus faecium, S.diaacetylactis, S. imtermedius . Bifidobakterie : B.
bifidum,lactis,adolescentis,animalis, infantis,longum,thermophilum. Drożdżaki : saccharomyces boulardii
PREBIOTYKI : substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit,
poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety lub dodatki do żywności
(suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym.W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów,
a jedynie substancje stymulujące . Są to : Fruktooligosacharydy, Inulina, Galaktooligosacharydy,laktuloza,Laktitol
SYNBIOTYKI :Bifidobakterie+fruktooligosacharydy, pałeczki kw.mlekowego +laktitol,
bifidobakterie+galaktooligosacharydy.
Jest to połączenie probiotyku z prebiotykiem, które są podawane razem w związku z ich synergistycznym działaniem w
celu przywrócenia prawidłowej flory jelitowej.
Sanityzacja -czyszczenie mechaniczne z detergentami lub mydłem, nie zabija a usuwa zarazki. Dezynf -obniż il form
wegetat zarazkow do bezp poziomu na pow nieożywionych. Sterylizacja - usuwanie drobnoustrojow, zarodnikow i
przetrwalnikow. Sa metody fiz[naśw UV, wyzarzanie, gotowanie, para wodna pod cisnieniem, suche gorace powietrze,
opalanie nad plomieniem,ultradźwięki]i chemiczne. Antyseptyka- niszczenie zarazkow na tkankach za pomoca subst
antyseptycznych Aseptyka- dzialanie zapobiegające zakazeniu zarazkami. Aseptyczne to znaczy bez zarazkow. Śr .
Odkazające - niszcza zarazki, formy przetrwalnikowe i zapobiegaja Rozmnaz się ich. Prep antyseptyczne - dezynfekcja
tkanek i profilaktyka zakazen przez skore i blony sluzowe. Do innych to odkażające. Subst antyseptyczna - każdy
pierwiastek, związek niszczacy drobnoustroje i zapobiegajacy namnazaniu się ich. Inaczej antyseptyki.|
Dezynfekcja-met.fiz-Dekoktacja -bieżąca para wodna, 100*C 30-60min, Pasteryzacja - 62*C 30min, 72*C 20sek i
natychmiastowe ochlodzeni-szama. Promieniowanie UV - pomieszczenia, powietrze, powierzchnie. Chemiczne -sprzet
medyczny, powierzchnie, pomieszczenia.
DOBRY ŚR CHEM - silny parazyto i słaby organotropizm/ wysoka skuteczność niszczenia/ brak drażniącego dzial na skore i
blony/ trwałość koncentratow i roztw uzytkowych/ wysoka tolerancja w stos do wody twardej i subst org/ dobra rozp w
wodzie/ dobra skuteczność w niskich stężeniach/ aktywn w środowisku kw i zas/ łatwość przenikania przez kurz, sluz i
otoczki bakterii/ brak niszczenia rzeczy odkazanych/ brak dzial korodującego metale/ brak przykrego zapachu/ wysoki
stopien biodegradacji, niska toksyczność/ niska cena.
Mech przeciwdrobnoustrojowego dział Śr chem :1. Uszkodzenie ściany komórkowej-zw powierzchniowo czynne-sole
amoniowe,fenole,aldehydy 2. Denaturacja białek i rozrywanie kompleksow nukleoproteidowych-
fenole,alkohole,aldehydy 3. Utlenianie grup sulfhydrylowych do mostkow di siarczkowych-zwiazki utleniające, tlenek
etylenyu, aldehydy 4. Rekacje z grupami aminowymi. Dochodzi do tworzenia mostkow metylenowych miedzy grupami
aminowymi-uszkadzaja strukture bialka-aldehydy,tlenki alifatyczne 5. Oddzialyw. Z grupami karboksylowymi 6. Aniliny,
amidy i fenole zakłócają transport protonow i elektronow przez sciane i blone komorkowa.
ALKOHOLE -akt wobec bakt,wir i grzybów, bez form przetrw. Najsilniejsze jednoOH- etanol,propanol,izopropanol . Akt
zwiększa się w środ kwasowym, bo tworzą się formy niezjon latwiej penetrujące wnetrze kom patogenu. Alkohole
odciągaj ą z nich wodę i denaturuja bialka strukt i enzymatyczne, najlepsze te o stężeniu 50-70%bo działają dogłębnie.Te
o wyższym ST raczej powierzchniowo. Alk uszkadza też otoczki lipidowe bakterii. Szybko paruje, hamuje przewodzenie
impulsow w neuronach-mniejszy ból, działa drażniąco, zwiększa ukrwienie skóry. Etanol odtłuszcza i oczyszcza skóre,
zasusza wypryski,rany, owrzodzenia, działa p-obrzekowo i p-ból. Stos. Do dezynfekcji skóry, błon śluzowych narzędzi
chirurg, przedmiotów, powierzchni, rąk.
ALDEHYDY - reagują z wolnymi grupami amoniowymi i amidowymi kw nukleinowych.Kurcza się błony kom, wzrasta cieśn.
Wewn-kom-obumieranie kom,Dezaktywowane w zetknięciu z osoczem i krwią- formalina -35%roztw formaldehydu.
Bezbarwny płyn o ostrym drażniącym zapachu. Działa drażniąco, antyseptycznie i ściągająco. Denaturuje białka
enzymatyczne i strukt. 5%-konserwacja tkanek, 1,2-2%odkażanie narzędzi chir, 1%-odk skóry, środek p-potny. Do
wypalania brodawek-r.stężony, oczyszcz i usuw cyst. Aldehyd glutarowy - bakt[+kwasoop],wirusy,grzyby, najlepiej dizala
w ph7,5-8,5. Dziala silniej od formaldehydu, stos jako 1-2%roztw z 0,3%NaHCO3 w 70%izopropanolu do dezynf narzedzi
chirurg, szkła i innych urządzen. FENOL I POCHODNE - małe zast bo toksyczny, do konserwacji prp farmaceutycznych i
stomatologii do niszczenia miazgi zębowej. Alkilofenole , arylofenole, fluorowcowe pochodne fenoli -mniej toksyczne
bardziej dezynfekujące. Denaturują białka bakt, zwł w środ kw.
CHLOROWCE i POCHODNE - chloracid,chloramina,podchloryn sodu, podchloryn wapnia, kwas podchlorawy,
chlorheksydyna,chloroksylenol, i halazon. Wapno chlorowane -mieszanina podchlorynu wapnia i wodorotlenku wapnia i
chlorku wapnia. Pod wpł h2o i kwasow uwalnia kwas podchlorawy HClO o silnych wł bakterio pierwo grzybo i
wirusobójczych. Jest nietrwaly i uwalnia chlor i tlen o wł przeciwbakt. Wapno to jest trucizna protoplazmatyczna uszk
zywe komorki, powoduje oparzenia, chlor łączy się z grupami aminowymi aminokw i białek, powodując destabilizacje.
Biały lub szarawy proszek o charakt zapachu, do dezynf podłóg ścian, ścieków urz emaliowanych, jako roztwory 20% w
h2o lub sypki stan. Nie do mat skórzanych tekstylnych i metali-korozja. Podchloryn wapnia i sodu -w wielu środkach,pod
wpł kwasow i CO2 uwalniaja chlor. Podchloryn sodu z NaOH tw silnie odkażający zracy roztwor antyforminę . Ta do
płukania kanałow zebowych. 0,5%podchlorynu sodu to płyn Dakina -do odkażania ran. Jeśli duzo ropy to te zw tracą na
sójczych właściwościach. Są lotne i nietrwale, działaja wiec krótko,niszcza sprzet medyczny, osłabiają nic i, draznia tkanki.
Woda chlorowa do sterylizacji mat tkankowego pzezn do hodowli In vitro. Chloramina B -biały, żółtawy oproszek
krystaliczny o zap chloru rozp w 3 czesciach wody. Ma 25%Cl. Odkaża, antyseptycznie,odwadnia.Do dezynf sprz
medycznego0,5-1%,urządź sanitarnych2-5%,rąk-łyzka na litr wody,płuk jak ciala po opróżni ropy-0,1% Halazon - pod wpł
wody do kw podchlorawego, już nieuzywany,do dezynf wody 6mg na 1l, nisczy bakt wir grzyby i pierw, w wiekszych
stężeniach do odk sprzętu medycznego i pom. Chloroksylenol - Niszczy dobrze paciorkowce, nie drazni, do dezynf skory1-
5% ran5% blon3%sprzętu,wydzielin20% C hlorheksydyna - bakteriobójczy i statyczny zwłaszcza przy gram+. Nie drażni,
duże znaczenie w aseptyce współcz, do odk przew słuch, jamy nosowej, skóry, ust,gardła, narz płc, sprzętu, opatrunków,
w stomatologii.
964273384.003.png
964273384.004.png
964273384.005.png
964273384.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin