Tostados z cevichePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5 godz. 15 min.250 g filetow bez skory ze swiezej morskiej ryby,2 awokado,1 lyzka soku cytrynowego,4 papryczki chilli,4 cebulki dymki,50 ml soku z cytryny,50 ml wody,1 lyzka smietany,1 lyzka mleka,3/4 lyzeczki soli,8 tortilli (przepis w "macz-ryz"),olej do smazenia.1. Filety oplukac, osuszyc, pokroic na jednakowej wielkosci kawalki (1-2 cm).2. W szklanym naczyniu przygotowac marynate z soku cytrynowego, wody i 1/2 lyzeczki soli. Wlozyc pokrojona rybe, przykryc, wstawic na 5 godz. do lodowki.3. Awokado oplukac, przeciac na pol i usunac pestki. Lyzeczka wyjac miazsz,przelozyc do miseczki, skropic 1 lyzka soku cytrynowego i rozgniesc widelcem. Wymieszac ze smietana, mlekiem i sola na gladka paste.4. Chilli oplukac, pokroic na plasterki, oczyscic z nasion pod biezaca woda.Dymki oplukac i pokroic w cienkie krazki.5. Rybe wyjac z marynaty i dobrze osaczyc na sicie.6. Na duzej patelni rozgrzac olej i podsmazyc tortille z obu stron. Gorace posmarowac masa z awokado. Na mase polozyc kawalki marynowanej ryby, przybracdymka i plasterkami chilli. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 18.
mrufczak