Tołpyga ze szpinakiem.rtf

(6 KB) Pobierz
To³pyga ze szpinakiem

Tołpyga ze szpinakiem

 

Składniki:

80 dag filetów z tołpygi

30 dag szpinaku

2-3 łki masła

łka mąki

szklanka śmietanki

1/4 łeczki pieprzu cayenne

1/4 łeczki startej gałki muszkatołowej

łka soku z cytryny4 łki utartego żółtego sera

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin.

 

Opłukany szpinak wrzuć na 2-3 minuty na osolony wrzątek, po czym osącz na sicie. W rondlu stop 2 łki masła, wsyp mą, zrób białą zasmaż, rozprowadź 3-4 łkami zimnej, ale przegotowanej wody, dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i gał muszkatołową.

 

Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i podgrzej do chwili zgęstnienia sosu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę, przykryj ją szpinakiem, zalej sosem, posyp utartym serem i na 25-30 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin