Ryba faszerowana.rtf

(8 KB) Pobierz
Ryba faszerowana

Ryba faszerowana

 

Składniki na 4 porcje:

sprawiona tuszka ryby (łosoś, sandacz, pstrąg)

oszczyzna

szklanka białego wytrawnego wina

liść laurowy

l

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

nadzienie:

3 pory

2 marchewki

gałązka selera naciowego

2 ząbki czosnku

czerstwa kajzerka

pół szklanki mleka

jajo

3 łki masła

natka pietruszki

l

pieprz

sos cytrynowy:

sok z 2 cytryn

8 łek oleju

2 pomidory

bek czosnku

natka pietruszki

l, pieprz, cukier

 

Z włoszczyzny, wina, 1/2 szklanki wody i przypraw ugotuj wywar, po ugotowaniu go odcedź.

Warzywa na farsz oczyść, posiekaj z czosnkiem i podsmaż na maśle. Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem, potem zmiksuj. Następnie wymieszaj z jajkiem, warzywami i posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Rybę opłucz i dokładnie osusz. Posól na zewnątrz i od środka, napełnij farszem i zszyj. Teraz zalej wywarem, przykryj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 210°C piekarniku.

 

Obrane ze skórki i pokrojone pomidory skrop sokiem z cytryn. Dodaj zmiażony czosnek, olej i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą. Marchewkę zetrzyj, wymieszaj z olejem sezamowym i słonecznikowym, a także z sosem sojowym, imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i octem. Obrane jabłko i dymkę pokrój i podsmaż na maśle. Zalej śmietanką, dodaj curry, pieprz i sól.

 

Rybę wyjmij z wywaru i ułóż na półmisku. Podawaj na zimno lub ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin