Ryba faszerowana
Składniki na 4 porcje:
sprawiona tuszka ryby (łosoś, sandacz, pstrąg)
włoszczyzna
szklanka białego wytrawnego wina
liść laurowy
sól
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
nadzienie:
3 pory
2 marchewki
gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
czerstwa kajzerka
pół szklanki mleka
jajo
3 łyżki masła
natka pietruszki
pieprz
sos cytrynowy:
sok z 2 cytryn
8 łyżek oleju
2 pomidory
ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
Z włoszczyzny, wina, 1/2 szklanki wody i przypraw ugotuj wywar, po ugotowaniu go odcedź.
Warzywa na farsz oczyść, posiekaj z czosnkiem i podsmaż na maśle. Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem, potem zmiksuj. Następnie wymieszaj z jajkiem, warzywami i posiekaną natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę opłucz i dokładnie osusz. Posól na zewnątrz i od środka, napełnij farszem i zszyj. Teraz zalej wywarem, przykryj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 210°C piekarniku.
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory skrop sokiem z cytryn. Dodaj zmiażdżony czosnek, olej i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą. Marchewkę zetrzyj, wymieszaj z olejem sezamowym i słonecznikowym, a także z sosem sojowym, imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i octem. Obrane jabłko i dymkę pokrój i podsmaż na maśle. Zalej śmietanką, dodaj curry, pieprz i sól.
Rybę wyjmij z wywaru i ułóż na półmisku. Podawaj na zimno lub ciepło.
mrufczak