Ryba duszona z winem.doc

(19 KB) Pobierz
Ryba duszona z winem

Ryba duszona z winem
SKŁADNIKI
* 1 kg leszcza lub halibuta
* 2 cebule
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
* 2 łyżki masła
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta szafranu
* sól, pieprz
* 2 pęczki szczypioru

Rybę sprawić, pokroić w wąskie dzwonka, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsmażyć na płaskim rondlu na stopionym tłuszczu. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, cukier, podlać winem i rozprowadzonym we wrzątku szafranem.
Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu aż będzie miękka. Podawać z posiekanym szczypiorem.
Źródło: Telegazeta TVP2

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin