Ruloniki z lososia30 szt. Czas przygotow. 20 min.300 g wedzonego lososia,50 g lososia w sosie wlasnym,1 zielony ogorek,kopiasta lyzka siekanego szczypiorku,2 lyzki grubo posiekanego koperku,1 cytryna,1 lyzka gestego majonezu.1. Lososia wyjac z puszki, dobrze osaczyc. Przetrzec przez sito, wymieszac zmajonezem na jednolita mase.2. Lososia wedzonego pokroic na 15 cienkich plasterkow, nastepnie kazdy wzdluzna polowe. Posypac posiekanym koperkiem.3. Ogorek umyc, obrac, przekroic wzdluz, usunac srodkowa czesc z pestkami. Pokroic na plasterki grubosci 6 mm, skropic sokiem cytrynowym, wymieszac z posiekanym szczypiorkiem.4. Plastry lososia posmarowac masa lososiowa i owinac kazdym plastrem kawalekogorka.5. Ruloniki spinac wykalaczkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 32.
mrufczak