Rolada z sandacza
Składniki na 8 porcji:
filet z sandacza (około 80 dag)
4-5 kromek okrojonej ze skórki bułki pszennej
4-5 łyżek śmietanki
2 jaja
3 łyżki gęstej śmietany
kieliszek koniaku
5 dag rodzynek
10-12 suszonych moreli
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
5 dag orzeszków pistacjowych
5 dag płatków migdałowych
otarta skórka z cytryny
2 szklanki wywaru z ryby
sól, pieprz biały
ponadto:
4 porcje Sosu chrzanowego WINIARY
Filet umyj, osusz, ostrym nożem odetnij mięso od skóry, skórę lekko natrzyj solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Teraz szczelnie owiń w folię i włóż do lodówki.
Bułkę zalej śmietanką. Umyte rodzynki i morele osusz, zalej winem, zostaw na kilkanaście minut. Pozbawione ości mięso i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę przez "pasztetowe" sitko, utrzyj na gładką, jednolitą masę ze śmietaną, solą, pieprzem, koniakiem i żółtkami. Następnie ubij na sztywno pianę z białek. Rodzynki, orzechy pistacjowe i płatki migdałowe razem z pianą dodaj do masy rybnej i całość bardzo starannie wymieszaj.
Skórę z sandacza ułóż na wysmarowanej masłem folii (jeśli nie masz folii, może ją zastąpić zwykła gaza), przykryj połową farszu, ułóż wzdłuż rząd suszonych moreli i przykryj pozostałym farszem. Teraz dokładnie zwiń, szczelnie owiń folią lub gazą.
Roladę połóż na podstawce, wstaw do wypełnionej gorącym wywarem z ryby specjalnej rynienki (przeznaczonej do gotowania ryb) i gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Po wystudzeniu odwiń folię, rybę pokrój na plastry, podawaj z sosem chrzanowym.
mrufczak