Paulina Krzemińska 30.11.2011r.
Sprawozdanie z ćwiczenia 4:Frakcjonowanie i oznaczanie białek mleka.
1. Etapy procesu:
2. Oznaczanie białek metodą Bradforda:
Jest to spektrofotometryczna metoda opierająca się na krzywej kalibracyjnej, którą tworzymy na podstawie pomiarów roztworów o znanych stężeniach, przy uprzednim pomiarze tła (roztwór soli fizjologicznej z barwnikiem).
Tworzymy roztwory białek w soli fizjologicznej, które po dodaniu odczynnika barwiącego Bio-Rad Protein Assay zmieniają kolor. Zmiana barwy polega na oddziaływaniu głównie z argininą, w mniejszym stopniu z innymi zasadowymi aminokwasami. Absorbancję mierzymy dla długości fali równej 595 nm.
3. Oznaczenie zawartości albumin i globulin:
Albuminy:
Przeprowadziliśmy dwie serie pomiarów krzywej kalibracyjnej, ale jedną odrzuciłam z powodu gorszej liniowości przebiegu.
Objętość dodanego wzorca [ml]
Absorbancja
Stężenie [mg/ml]
1
0,075
0,0020
2
0,091
0,0040
4
0,249
0,0079
6
0,369
0,0118
8
0,433
0,0157
10
0,550
0,0196
Stężenia albumin w poszczególnych próbkach obliczyłam według schematu:
Poniższy wykres przedstawia krzywą kalibracyjną wraz z jej równaniem:
Absorbancja mojej próbki wynosiła 0,107, więc jej stężenie to 0,00339 [mg/ml].
Globuliny:
W poniższej tabeli zestawiamy wyniki pomiarów spektrofotometrycznych lepiej dopasowanej krzywej dla globulin:
-0,09
0,0011
0,038
0,0022
0,058
0,0044
0,096
0,0066
0,178
0,0088
0,181
0,0110
Stężenie liczyłam taką samą metodą jak dla albumin, z tym, że stężenie globulin wynosiło 1,11 [mg/ml]
Krzywa kalibracyjna dla globulin (odrzuciłam drugi i ostatni punkt):
Absorbancja mojej próbki wynosiła 0,191, więc z równania krzywej wynika, iż jej stężenie wynosi 0,00911[mg/ml].
Obie próbki były wielokrotnie rozcieńczone, więc ich prawdziwe stężenie w mleku jest inne, niż powyżej przedstawione. Aby obliczyć prawdziwe stężenie białek musimy uwzględnić:
· rozcieńczenie przy dodawaniu odczynnika (1000 ml/800ml, czyli 1,25-krotne),
· rozcieńczenie przed dodaniem odczynnika barwiącego (globuliny 20-krotne, a albuminy 40-krotne),
· osady globulin i albumin rozcieńczałam w 5 ml roztworu soli fizjologicznej (dzięki tej informacji jestem w stanie obliczyć masę białek w próbce,
· otrzymana masa białek pochodziła z 3 ml serwatki, więc jestem w stanie policzyć zawartość białek w całej serwatce (25 ml) :
Aby obliczyć zawartość procentową w mleku, muszę znać masę 25 ml mleka. Gęstość mleka to 1,028[g/ml]:
pu_lina