Przepisy badania weterynaryjnego zwierzą t rzeźnych i ekspertyzy wet.-sanit. mięsa i produktów mięsnych.pdf
(
384 KB
)
Pobierz
PRZEPISY BADANIA WETERYNARYJNEGO ZWIERZ
Ą
T RZE
Ź
NYCH
I EKSPERTYZY WETERYNARYJNO-SANITARNEJ
MI
Ę
SA I PRODUKTÓW MI
Ę
SNYCH
1. Wymagania weterynaryjno-sanitarne w stosunku do badania przed ubojowego
zwierz
ą
t
2. Zasady przeprowadzania badania weterynaryjno-sanitarnego tusz i narz
ą
dów
zwierz
ą
t
3. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna tusz i narz
ą
dów wewn
ę
trznych
3.1. Choroby zaka
ź
ne
3.2. Choroby inwazyjne
3.3. Miejscowe i ogólne zmiany patologiczne
3.4. Schorzenia i patologia poszczególnych narz
ą
dów
3.5. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna krwi i surowców wewn
ą
trzwydzielniczo-
enzymatycznych
3.6. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna mi
ę
sa od zwierz
ą
t, poddanych ubojowi z
konieczno
ś
ci
4. Badanie oraz ekspertyza weterynaryjno-sanitarna uboju drobiu
5. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna produktów uboju królików, nutrii i
zwierz
ą
t dzikich
6. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna mi
ę
sa oraz produktów mi
ę
snych na rynkach
7. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna i kontrola weterynaryjna mi
ę
sa i
produktów mi
ę
snych w chłodniach
8. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna kiełbas, w
ę
dlin mi
ę
snych, konserw
mi
ę
snych, przetapianego tłuszczu spo
Ŝ
ywczego oraz surowców jelitowych
9. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna produktów uboju w wypadkach zatrucia
zwierz
ą
t
10. Badanie laboratoryjne mi
ę
sa i produktów mi
ę
snych
- Badanie fizyko-chemiczne mi
ę
sa
- Badanie bakteriologiczne mi
ę
sa i produktów mi
ę
snych
11. Zasady przetwarzania mi
ę
sa oraz produktów mi
ę
snych, podlegaj
ą
cych odka
Ŝ
aniu
Komentarz [YUN1]:
W tekście
p. 10 takiej rubryki brak
Zał
ą
cznik 1. Metodyki badania fizyko-chemicznego mi
ę
sa
Zał
ą
cznik 2. (do rozdziału 6).
PRZEPISY BADANIA WETERYNARYJNEGO ZWIERZ
Ą
T RZE
Ź
NYCH
I EKSPERTYZY WETERYNARYJNO-SANITARNEJ
MI
Ę
SA I PRODUKTÓW MI
Ę
SNYCH
(Zatwierdzone przez Zarz
ą
d Główny Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa ZSRR 27 grudnia 1983 r.
po uzgodnieniu z Głównym Zarz
ą
dem Sanitarno-Epidemiologicznym
Ministerstwa Zdrowia ZSRR)
1. Wymagania weterynaryjno-sanitarne w stosunku do badania przed ubojowego
zwierz
ą
t
1.1. Do kategorii rze
ź
nych zwierz
ą
t hodowanych nale
Ŝą
: bydło rogate (w tym
jaki, bawoły), trzoda chlewna, owce, kozy, jelenie, króliki, konie, osły, muły,
wielbł
ą
dy, drób wszystkich gatunków.
Ubojowi na mi
ę
so nie podlegaj
ą
zwierz
ę
ta w wieku poni
Ŝ
ej 14 dni.
1.2. Do uboju na mi
ę
so dopuszczane s
ą
zdrowe zwierz
ę
ta hodowane. Ubój
zwierz
ą
t chorych oraz podejrzanych o chorob
ę
zaka
ź
n
ą
lub zagro
Ŝ
onych
ś
mierci
ą
(ci
ęŜ
kie urazy, złamania, poparzenia oraz inne uszkodzenia) jest dozwolony w
wypadkach, przewidzianych przez odpowiednie instrukcje oraz niniejsze Przepisy
(gdy mi
ę
so mo
Ŝ
e by
ć
dopuszczone do spo
Ŝ
ycia przez ludzi).
1.3. Zabrania si
ę
uboju na mi
ę
so zwierz
ą
t:
1.3.1. chorych oraz podejrzanych o zachorowanie na w
ą
glika, szelestnic
ę
,
pomór bydła, pomór wielbł
ą
dów, w
ś
cieklizn
ę
, t
ęŜ
ec, obrz
ę
k zło
ś
liwy, bradsot,
enterotoksemi
ę
owiec, gor
ą
czk
ę
nie
Ŝ
ytow
ą
bydła i owiec, gor
ą
czk
ę
nie
Ŝ
ytow
ą
bydła
i owiec (chorob
ę
niebieskiego j
ę
zyka),afryka
ń
ski pomór
ś
wi
ń
, tularemi
ę
,
botulizm, nosacizn
ę
, epizootyczne zapalenie w
ę
złów chłonnych, melioidoz
ę
(rzekomy sap), myksomatoz
ę
królików, ptasi
ą
gryp
ę
;
1.3.2. znajduj
ą
cych si
ę
w stanie agonii, który ustala wył
ą
cznie lekarz
(felczer) weterynarii;
1.3.3. zaszczepionych szczepionkami, a tak
Ŝ
e poddanych leczeniu przeciwko
w
ą
glikowi, w ci
ą
gu 14 dni po szczepieniu (leczeniu). W sytuacjach przymusowych,
za zezwoleniem lekarza weterynarii, dopuszczalny jest ubój zwierz
ą
t
zaszczepionych przed upływem powy
Ŝ
szego terminu, pod warunkiem,
Ŝ
e zwierze ma
normaln
ą
temperatur
ę
ciała oraz nie wykazuje reakcji na szczepienie (powikła
ń
),
a tak
Ŝ
e wobec spełnienia warunków, wymienionych w p. 3.6.1 niniejszych
Przepisów;
1.3.4. jednokopytnych (koni, mułów oraz osłów), nie poddanych maleinizacji
w zakładzie przetwórstwa mi
ę
snego lub w rze
ź
ni. W wypadku uboju ich bez
maleinizacji przedubojowej tuszy pozostałe produkty uboju s
ą
równie
Ŝ
kierowane
do utylizacji.
Uwaga. We wszystkich przypadkach, wymienionych w niniejszych Przepisach,
pod terminem „utylizacja” jest rozumiane,
Ŝ
e tusze lub inne produkty uboju,
niezdatne do spo
Ŝ
ycia, s
ą
kierowane do przetwarzania na m
ą
k
ę
paszow
ą
pochodzenia
zwierz
ę
cego, klej lub na inne cele techniczne z zachowaniem obowi
ą
zuj
ą
cych
przepisów ich przetwarzania.
1.4. Zwierz
ę
ta, kierowane do uboju, podlegaj
ą
w gospodarstwie-dostawcy
badaniu weterynaryjnemu z selektywn
ą
termometri
ą
według uznania lekarza
(felczera) weterynarii.
Bydło rogate jest opatrywane przywieszkami; sporz
ą
dza si
ę
na nie spis z
podaniem gatunku zwierz
ą
t oraz numeru przywieszki (cechy), a dla zwierz
ą
t z
kompleksów przemysłowych hodowli zwierz
ą
t podaje si
ę
równie
Ŝ
numer sekcji
tuczenia.
Zwierz
ę
ta, reaguj
ą
ce podczas badania na bruceloz
ę
oraz gru
ź
lic
ę
, chore na
pomór (klasyczny)
ś
wi
ń
oraz inne choroby, których ubój na mi
ę
so, zgodnie z
niniejszymi Przepisami, jest dopuszczalny, mog
ą
zosta
ć
skierowane do uboju
wył
ą
cznie za specjalnym zezwoleniem działu weterynaryjnego zarz
ą
du obwodowego
(krajowego
[kraj – jedn. terytor. FR]
)rolnictwa, Ministerstwa Rolnictwa
republiki autonomicznej lub zarz
ą
du głównego Ministerstwa Rolnictwa republiki
zwi
ą
zkowej, nie posiadaj
ą
cej podziału na obwody.
Nie podlegaj
ą
wysłaniu do zakładu rze
ź
niczego zwierz
ę
ta, chore klinicznie
na bruceloz
ę
oraz gru
ź
lic
ę
, z nieustalon
ą
diagnoz
ą
choroby; chore na choroby
niezaka
ź
ne, maj
ą
ce podwy
Ŝ
szon
ą
lub obni
Ŝ
on
ą
temperatur
ę
ciała; drób, chory na
ornitoz
ę
, gryp
ę
, rzekomy pomór drobiu.
Zabrania si
ę
wysyłania do uboju zwierz
ą
t, zaszczepionych szczepionk
ą
unieczynnion
ą
przeciwko pryszczycy, w ci
ą
gu 21 dnia w niebezpiecznych pod
wzgl
ę
dem pryszczycy obwodach oraz szczepionk
ą
przeciwko w
ą
glikowi w ci
ą
gu 14 dni
po szczepieniu, a tak
Ŝ
e zwierz
ą
t, którym podawano w celach leczniczych surowic
ę
przeciww
ą
glikow
ą
, w ci
ą
gu 14 dni po podaniu, oraz zwierz
ą
t, u których stosowano
antybiotyki w celach leczniczych oraz zapobiegawczych, w ci
ą
gu okresu, podanego
we wskazówkach odno
ś
nie stosowania ich w weterynarii.
Zwierz
ę
ta, poddane obróbce pestycydami, s
ą
wysyłane do uboju po upływie
odpowiedniego terminu, podanego w „Wykazie preparatów chemicznych, zalecanych do
obróbki zwierz
ą
t gospodarskich przeciwko owadom i roztoczom”.
Nie podlegaj
ą
wysłaniu do uboju zwierz
ę
ta gospodarskie w ci
ą
gu 30 dni, a
drób – w ci
ą
gu 10 dni po ostatnim przypadku karmienia ich rybami, odpadami
rybnymi oraz m
ą
czk
ą
rybn
ą
.
1.5. Na ka
Ŝ
d
ą
parti
ę
zwierz
ą
t, kierowanych do uboju, wydaje si
ę
ś
wiadectwo
(za
ś
wiadczenie) weterynaryjne w ustalonym przez Ministerstwo Rolnictwa ZSRR
trybie, z obowi
ą
zkowym podaniem wszystkich informacji, przewidzianych przez wzór
ś
wiadectwa, w tym równie
Ŝ
informacji odno
ś
nie bezpiecze
ń
stwa zwierz
ą
t oraz
miejsca ich pochodzenia pod wzgl
ę
dem chorób zaka
ź
nych. Do partii nale
Ŝą
zwierz
ę
ta tego samego gatunku, jednocze
ś
nie wysyłane z tego samego gospodarstwa
(farmy) na podstawie tego samego
ś
wiadectwa weterynaryjnego (za
ś
wiadczenia
weterynaryjnego).
Na zwierz
ę
ta. nie nadaj
ą
ce si
ę
do dalszej hodowli oraz tuczenia, maj
ą
ce
uszkodzenia urazowe, chore na choroby niezaka
ź
ne oraz maj
ą
ce normaln
ą
temperatur
ę
ciała, dostawca przedstawia, oprócz tego, protokół.
1.6. Zwierz
ę
ta, reaguj
ą
ce podczas badania na gru
ź
lic
ę
oraz bruceloz
ę
, drób,
reaguj
ą
cy podczas badania na gru
ź
lic
ę
, a tak
Ŝ
e zwierz
ę
ta, chore na białaczk
ę
oraz inne choroby, wymienione w p. 1.4 niniejszych Przepisów, nale
Ŝ
y wysyła
ć
do
uboju osobnymi partiami w ustalonych przez organy weterynaryjne oraz uzgodnione
z zakładem przetwórstwa mi
ę
snego (zakładem przetwórstwa drobiu) terminach do
natychmiastowego uboju, z przestrzeganiem zasad, przewidzianych przez instrukcje
odno
ś
nie zabiegów, dotycz
ą
cych zwalczania odpowiednich chorób, oraz Przepisy
przewozów zwierz
ą
t transportem kolejowym, drogowym i innym. Przeganianie takich
zwierz
ą
t do uboju jest zabronione.
1.7. Po nadej
ś
ciu patii zwierz
ą
t rze
ź
nych lekarz (felczer) weterynarii
zakładu przetwórstwa mi
ę
snego (rze
ź
ni, zakładu przetwórstwa drobiu) powinien
sprawdzi
ć
prawidłowo
ść
sporz
ą
dzenia
ś
wiadectwa weterynaryjnego, a tak
Ŝ
e zgodno
ść
podanej w
ś
wiadectwie weterynaryjnym ilo
ś
ci zwierz
ą
t z faktycznie dostarczon
ą
,
ustalan
ą
przez towaroznawc
ę
– zakładowego odbiorc
ę
zwierz
ą
t gospodarskich,
dokona
ć
badania weterynaryjnego ka
Ŝ
dego z nich, a w razie konieczno
ś
ci – równie
Ŝ
termometrii (ka
Ŝ
dego zwierz
ę
cia lub selektywnej). Nast
ę
pnie specjalista
weterynarz oddaje polecenie odno
ś
nie zasad przyj
ę
cia zwierz
ą
t, rozmieszczenia
ich na bazach zakładu, oraz bierze te zwierz
ę
ta pod obserwacj
ę
weterynaryjn
ą
.
Partia, w której zostały wykryte zwierz
ę
ta, chore na choroby zaka
ź
ne, w
stanie agonii, poddane ubojowi z przymusu lub zwłoki, a tak
Ŝ
e w wypadkach
niezgodno
ś
ci z liczb
ą
zwierz
ą
t, podan
ą
w
ś
wiadectwie weterynaryjnym, zostaje
poddana kwarantannie do chwili ustalenia diagnozy lub przyczyn niezgodno
ś
ci,
lecz nie dłu
Ŝ
ej, ni
Ŝ
na 3 doby.
Zwłoki podczas dostawy zwierz
ą
t gospodarskich transportem drogowym nie s
ą
wyładowywane; po wykluczeniu w
ą
glika za pomoc
ą
badania mikroskopowego s
ą
one
kierowane do utylizacji lub likwidowane.
Zwłoki zwierz
ą
t, wykryte w wagonach kolejowych, po wykluczeniu w
ą
glika s
ą
wyładowywane w miejscach, wskazanych przez organy Pa
ń
stwowego Nadzoru
Weterynaryjnego, siłami oraz
ś
rodkami odbiorcy zwierz
ą
t.
1.8. Podczas przetrzymywania przed ubojowego zwierz
ą
t w gospodarstwach oraz
krótkotrwałego transportowania bydło, owce i kozy, wielbł
ą
dy, jelenie przy
nieograniczonym pojeniu s
ą
przetrzymywane bez karmienia nie mniej, ni
Ŝ
przez 15
godzin,
ś
winie – nie mniej, ni
Ŝ
5 g., króliki – nie mniej, ni
Ŝ
12 g., ptactwo
l
ą
dowe – 8-12 g., ptactwo wodne – 4-8 g., wliczaj
ą
c w to czas podró
Ŝ
y w wypadku
dostawy ich transportem drogowym. Czas przerwania karmienia zwierz
ą
t jest
wpisywany do listu przewozowego. Zwierz
ę
ta powinny zosta
ć
dostarczone do zakładu
przetwórstwa mi
ę
snego (zakładu przetwórstwa drobiu) w dniu oraz o godzinie,
podanych w uzgodnionych harmonogramach ich przekazania-odbioru.
Drób, który nie został przetrzymany w gospodarstwach przed ubojem w ci
ą
gu
powy
Ŝ
szego okresu, wysyłce do uboju nie podlega.
Podczas ilo
ś
ciowego (według masy) oraz jako
ś
ciowego przekazania-odbioru
zwierz
ą
t w powy
Ŝ
szych warunkach czas trwania przetrzymywania zwierz
ą
t przed
ubojem w zakładzie przetwórstwa mi
ę
snego, licz
ą
c badanie weterynaryjne, powinien
wynosi
ć
nie wi
ę
cej, ni
Ŝ
5 g. po odbiorze ich w zakładzie.
Konie, muły, osły celem przeprowadzenia maleinizacji s
ą
przetrzymywane w
zakładzie przetwórstwa mi
ę
snego przed ubojem przez 24 g. Ciel
ę
ta oraz prosi
ę
ta
s
ą
kierowane do przetwarzania po upływie 6 g. od ich odbioru w zakładzie.
1.9. W wypadku transportowania zwierz
ą
t z karmieniem w drodze, w wypadku
braku przetrzymywania przed ubojem zwierz
ą
t w gospodarstwie, co powinno by
ć
odnotowane w dokumencie towarzysz
ą
cym, w wypadku dostawy zwierz
ą
t kolej
ą
oraz
ich przeganiania, w wypadku nadej
ś
cia zwierz
ą
t poza harmonogramem, po
przeprowadzeniu kwarantanny przy przekazaniu-odbiorze zwierz
ą
t według masy oraz
jako
ś
ci mi
ę
sa, a królików według masy
Ŝ
ywej - czas trwania przetrzymywania przed
ubojowego w zakładzie przetwórstwa mi
ę
snego wynosi: dla bydła, owiec i kóz,
jeleni, wielbł
ą
dów – nie mniej, ni
Ŝ
15 g., dla trzody chlewnej – nie mniej, ni
Ŝ
10 g., dla koni, mułów, osłów – nie mniej, ni
Ŝ
24 g., dla królików – 5 g. po
przyj
ę
ciu ich w zakładzie przetwórstwa mi
ę
snego. Pojenie zwierz
ą
t nie jest
ograniczane, ale zaprzestaje si
ę
go na 3 g. przed ubojem. Zabrania si
ę
uboju
zwierz
ą
t, wykazuj
ą
cych oznaki zm
ę
czenia po transportowaniu. Takie zwierz
ę
ta przy
normalnym pojeniu i karmieniu odstawia si
ę
do odpoczynku minimum na 48 g., a
nast
ę
pnie post
ę
puje si
ę
z nimi, jak podano wy
Ŝ
ej.
Podczas przekazania-odbioru zwierz
ą
t według masy
Ŝ
ywej oraz stanu
utuczenia, zarówno bezpo
ś
rednio w gospodarstwach, jak i w zakładach, czas
przetrzymywania przed ubojowego w zakładach przetwórstwa mi
ę
snego powinien
wynosi
ć
dla bydła, owiec i kóz, jeleni, wielbł
ą
dów, koni, mułów, osłów – nie
mniej, ni
Ŝ
24 g., dla trzody chlewnej – nie mniej, ni
Ŝ
12 g., dla ciel
ą
t – 6 g.
po przyj
ę
ciu ich w zakładzie.
Uwaga: młode, niewykastrowane buhaje s
ą
przetrzymywane w osobnych zagrodach
oraz w tej partii, w której nadeszły.
1.10. W dniu uboju zwierz
ę
ta podlegaj
ą
badaniu przez lekarza (felczera)
weterynarii, i według jego uznania, w zale
Ŝ
no
ś
ci od stanu ogólnego zwierz
ą
t jest
przeprowadzana termometria ka
Ŝ
dej sztuki lub selektywna. Wyniki przed ubojowego
badania weterynaryjnego oraz termometrii zwierz
ą
t s
ą
rejestrowane w dzienniku o
ustalonym wzorze..
W wypadku pojawienia si
ę
zwierz
ą
t chorych lub zwierz
ą
t z podwy
Ŝ
szon
ą
b
ą
d
ź
obni
Ŝ
on
ą
temperatur
ą
, w dzienniku podaje si
ę
numery ich przywieszek, postawion
ą
(lub przypuszczaln
ą
) diagnoz
ę
oraz temperatur
ę
ciała. Takie zwierz
ę
ta s
ą
izolowane oraz nie dopuszczane do uboju do czasu postawienia diagnozy.
W wypadku nadej
ś
cia do zakładu przetwórstwa mi
ę
snego zwierz
ą
t z postawion
ą
diagnoz
ą
choroby, s
ą
one kierowane pod kontrol
ą
specjalistów weterynarii do
ubojni sanitarnej celem natychmiastowego uboju.
1.11. Konie, muły oraz osły przed ubojem podlegaj
ą
badaniu w kierunku
nosacizny oraz przebadaniu metod
ą
jednokrotnej oftalmomaleinizacji. Zwierz
ę
ta,
reaguj
ą
ce na malein
ę
, podlegaj
ą
likwidacji.
Ubój koni, osłów oraz mułów jest dozwolony w sali ogólnej zakładu, lecz
osobno od zwierz
ą
t innych gatunków.
1.12. Wyprowadzanie oraz wywóz z terenu zakładu przetwórstwa mi
ę
snego
zwierz
ą
t, które przybyły do uboju, s
ą
zabronione.
1.13. O wszystkich przypadkach wykrycia przed ubojem lub po nim zwierz
ą
t,
chorych na choroby silnie zaka
ź
ne, a tak
Ŝ
e w wypadku rozpoznania gru
ź
licy,
białaczki, w
ą
grzycy oraz wło
ś
nicy – zakładowa słu
Ŝ
ba weterynaryjna powinna
zawiadomi
ć
(w ustalonym trybie) dział weterynaryjny zarz
ą
du obwodowego
(krajowego) rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa ASRR lub Zarz
ą
d Główny Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa republiki zwi
ą
zkowej (nie posiadaj
ą
cej podziału na
obwody), wła
ś
ciwe dla miejsca wysyłki zwierz
ą
t oraz wysyłaj
ą
cego, a tak
Ŝ
e organy
weterynaryjne, wła
ś
ciwe dla siedziby danego zakładu, a w wypadkach rozpoznania
lub podejrzenia o zachorowanie na w
ą
glika, nosacizn
ę
, gru
ź
lic
ę
, w
ś
cieklizn
ę
,
gor
ą
czk
ę
Q, ornitoz
ę
, melioidoz
ę
, tularemi
ę
, pomór wielbł
ą
dów, listerioz
ę
,
leptospiroz
ę
, pryszczyc
ę
, bruceloz
ę
, salmonelloz
ę
, w
ą
grzyc
ę
, wło
ś
nic
ę
– równie
Ŝ
organy miejscowe ochrony zdrowia.
1.14. W wypadku nadej
ś
cia do uboju zwierz
ą
t, reaguj
ą
cych podczas badania na
bruceloz
ę
lub gru
ź
lic
ę
lub chorych na choroby zaka
ź
ne, wymienione w p. 1.4
niniejszych Przepisów, a tak
Ŝ
e chorych na choroby
Ŝ
oł
ą
dkowo-jelitowe, maj
ą
cych
zapalenia ropne, ropne rany zgorzelinowe, zapalenia sutków, zapalenie p
ę
pka i
stawów (u ciel
ą
t), oraz z innych powodów s
ą
przyjmowani osobno od zwierz
ą
t
zdrowych i kierowane do ubojni sanitarnej. W wypadku braku ubojni sanitarnej
jest dopuszczalny ich ubój w sali ogólnej, ale dopiero po uboju zwierz
ą
t
zdrowych oraz usuni
ę
ciu s sali wszystkich tusz oraz innych produktów uboju
zwierz
ą
t zdrowych.
Po zako
ń
czeniu uboju zwierz
ą
t, chorych na wymienione choroby zaka
ź
ne, a
tak
Ŝ
e we wszystkich przypadkach rozpoznania tych chorób podczas uboju zwierz
ą
t,
pomieszczenie ubojni, wszystkie urz
ą
dzenia oraz sprz
ę
t, wykorzystywane podczas
uboju oraz rozbioru tusz tych zwierz
ą
t, a tak
Ŝ
e miejsca ich przetrzymywania
przed ubojem s
ą
poddawane obróbce sanitarnej oraz dezynfekcji.
1.15. Podczas uboju zwierz
ą
t chorych lub podejrzanych o zachorowanie na
choroby odzwierz
ę
ce konieczne jest przestrzeganie przez pracowników
obowi
ą
zuj
ą
cych przepisów profilaktyki osobistej oraz przeprowadzanie zabiegów,
zgodnie z obowi
ą
zuj
ą
cymi instrukcjami Ministerstwa Zdrowia ZSRR, Ministerstwa
Rolnictwa ZSRR oraz Ministerstwa Przemysłu Mi
ę
snego i Mleczarskiego ZSRR, a
tak
Ŝ
e na polecenie Pa
ń
stwowego Nadzoru Sanitarnego i Weterynaryjnego.
Odpowiedzialno
ść
za przeprowadzenie tych zabiegów spoczywa na administracji
zakładu.
1.16. W wypadku wykrycia po drodze lub podczas przyj
ę
cia do zakładu
przetwórstwa mi
ę
snego w
ą
glika w partii zwierz
ą
t, transportowanej do zakładu
kolej
ą
lub transportem drogowym, zwierz
ę
ta s
ą
poddawane badaniom weterynaryjnym
oraz termometrii ka
Ŝ
dej sztuki. Bydło, owce i kozy, wielbł
ą
dy, konie, jelenie z
normaln
ą
temperatur
ą
ciała, bez oznak choroby, s
ą
poddawane kwarantannie, podaje
si
ę
im surowic
ę
przeciw w
ą
glikow
ą
w dawce profilaktycznej oraz bierze si
ę
je pod
obserwacj
ę
weterynaryjn
ą
z codzienn
ą
termometri
ą
według uznania lekarza
weterynarii. Po upływie trzech dni po immunizacji wszystkie zwierz
ę
ta z
kwarantanny s
ą
poddawane termometrii, po czym zwierz
ę
ta z normalna temperatura
ciała s
ą
kierowane do uboju w ubojni sanitarnej. Trzoda chlewna bez oznak
klinicznych choroby z normaln
ą
temperatur
ą
ciała jest kierowana do uboju w
ubojni sanitarnej.
Zwierz
ę
ta wszystkich. gatunków, wykazuj
ą
ce oznaki kliniczne choroby, s
ą
natychmiast umieszczane w izolatce, gdzie s
ą
one poddawane leczeniu. Po upływie
14 dni od leczenia oraz wobec normalnej temperatury ciała s
ą
one kierowane do
ubojni sanitarnej celem uboju.
Uwaga: W wypadku stwierdzenia przypadków zachorowania lub
ś
mierci z powodu
w
ą
glika w
ś
ród zwierz
ą
t, które ju
Ŝ
si
ę
znajduj
ą
na bazach przetrzymywania przed
ubojowego lub zostały doprowadzone do uboju, post
ę
puje si
ę
, jak podano wy
Ŝ
ej.
1.17. W wypadku zachorowania bydła rogatego na rozedmowego czyraka
mnogiego lub
ś
mierci zwierz
ą
t z powodu danej choroby wszystkie zwierz
ę
ta danej
partii podlegaj
ą
badaniu weterynaryjnemu. Zwierz
ę
ta z normaln
ą
temperatur
ą
oraz
bez oznak klinicznych zachorowania s
ą
kierowane do natychmiastowego uboju osobn
ą
parti
ą
, chore za
ś
s
ą
izolowane oraz poddawane leczeniu. Zwierz
ę
ta wyzdrowiałe s
ą
przetrzymywane przez 14 dni od momentu stwierdzenia normalnej temperatury, a
nast
ę
pnie kierowane do uboju.
1.18. W wypadku wykrycia w partii zwierz
ą
t, które zostały przekazane do
uboju, chorych lub podejrzanych o zachorowanie na pryszczyc
ę
, cała partia
zwierz
ą
t natychmiast jest kierowana celem uboju do ubojni sanitarnej. W wypadku
braku mo
Ŝ
liwo
ś
ci przetworzenia tych zwierz
ą
t w ubojni sanitarnej uboju dokonuje
si
ę
w ubojni ogólnej w trybie, okre
ś
lonym w p. 1,14 niniejszych Przepisów. Oceny
sanitarnej mi
ę
sa oraz innych produktów uboju dokonuje si
ę
w trybie, okre
ś
lonym w
p. 3.1.7.1.
W wypadku dostarczenia do zakładu przetwórstwa mi
ę
snego zwierz
ą
t, które
chorowały na pryszczyc
ę
oraz zostały wysłane z gospodarstw w pierwszych 3
miesi
ą
cach po zdj
ę
ciu z gospodarstwa kwarantanny, a tak
Ŝ
e zwierz
ą
t,
zaszczepionych przeciwko pryszczycy szczepionk
ą
inaktywowan
ą
i kierowanych do
uboju w ci
ą
gu 21 dni po szczepieniu, s
ą
one przyjmowane oraz kierowane do uboju
równie
Ŝ
osobn
ą
parti
ą
. Uboju oraz oceny sanitarnej mi
ę
sa i produktów uboju
dokonuje si
ę
w trybie, okre
ś
lonym w p. 3.1.7.2.
Uwaga: W wypadku uboju z konieczno
ś
ci w gospodarstwie zwierz
ą
t, które
przebyły pryszczyc
ę
i zostały ubite przed upływem 2 miesi
ę
cy po chorobie, a
tak
Ŝ
e zaszczepionych przeciwko pryszczycy i ubitych przed upływem 21 dni po
szczepieniu, tusze oraz inne produkty uboju s
ą
wykorzystywane wewn
ą
trz danego
gospodarstwa w trybie, okre
ś
lonym w p. 3.1.7.2.
1.19. Zwierz
ę
ta, pogryzione przez w
ś
ciekłe zwierz
ę
ta, s
ą
natychmiast
kierowane do uboju.
1.20. W wypadku stwierdzenia w trakcie uboju oznak pomoru bydła rogatego,
pomoru wielbł
ą
dów, tularemii, melioidozy, tusze wraz ze wszystkimi narz
ą
dami
oraz skór
ą
s
ą
niszczone; jednocze
ś
nie s
ą
podejmowane inne
ś
rodki, przewidziane
przez obowi
ą
zuj
ą
ce instrukcje zwalczania tych chorób.
1.21. W wypadku wykrycia w trakcie uboju zwierz
ą
t, chorych na choroby
zaka
ź
ne, wymienione w p. 1.3, post
ę
puje si
ę
zgodnie z rozdziałem 3 niniejszych
Przepisów.
1.22. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie do spo
Ŝ
ycia mi
ę
sa wszystkich
gatunków zwierz
ą
t gospodarczych oraz dzikich (łownych), które zgin
ę
ły podczas
po
Ŝ
aru, w wypadkach drogowych, zostały zabite przez piorun, pr
ą
d elektryczny,
zamarzły, uton
ę
ły itp. Zwłoki takich zwierz
ą
t podlegaj
ą
utylizacji lub, za zgod
ą
lekarza weterynarii (o ile nie uległy one rozkładowi) mog
ą
zosta
ć
po
wygotowaniu dopuszczone do
Ŝ
ywienia trzody chlewnej lub drobiu, a tak
Ŝ
e w
postaci surowej lub wygotowanej – do
Ŝ
ywienia zwierz
ą
t, trzymanych w o
ś
rodku
hodowli, ale po obowi
ą
zkowym badaniu bakteriologicznym w kierunku obecno
ś
ci
salmonelli, a w razie konieczno
ś
ci – czynników innych chorób zaka
ź
nych oraz
inwazyjnych, stanowi
ą
cych zagro
Ŝ
enie dla zwierz
ą
t.
2. Zasady przeprowadzania badania weterynaryjno-sanitarnego tusz i narz
ą
dów
zwierz
ą
t
2.1. Mi
ę
so oraz inne produkty uboju zwierz
ą
t wszystkich kategorii
gospodarstw podlegaj
ą
obowi
ą
zkowej ekspertyzie weterynaryjnej, któr
ą
przeprowadza lekarz weterynarii.
Plik z chomika:
Magorek
Inne pliki z tego folderu:
Postępowanie w nagłych przypadkach okulistycznych u zwierząt - D.L.Williams, K.Barrie, T.F.Evans (Z.Kiełbowicz) (Elsevier).pdf
(11843 KB)
Przepisy badania weterynaryjnego zwierzą t rzeźnych i ekspertyzy wet.-sanit. mięsa i produktów mięsnych.pdf
(384 KB)
Tech_weterynarii_info.pdf
(661 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 02.08.2019
☆★☆Wampir vs. Wilkołak☆★☆ [WvsW]
☆★Seriale★☆ [Hasło - Seriale]
★Podręczniki RPG★
☣Filmy☣
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin