Przepisy badania weterynaryjnego zwierzą…t rzeźnych i ekspertyzy wet.-sanit. mię™sa i produktów mię™snych.pdf

(384 KB) Pobierz
PRZEPISY BADANIA WETERYNARYJNEGO ZWIERZ Ą T RZE Ź NYCH
I EKSPERTYZY WETERYNARYJNO-SANITARNEJ
MI Ę SA I PRODUKTÓW MI Ę SNYCH
1. Wymagania weterynaryjno-sanitarne w stosunku do badania przed ubojowego
zwierz ą t
2. Zasady przeprowadzania badania weterynaryjno-sanitarnego tusz i narz ą dów
zwierz ą t
3. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna tusz i narz ą dów wewn ę trznych
3.1. Choroby zaka ź ne
3.2. Choroby inwazyjne
3.3. Miejscowe i ogólne zmiany patologiczne
3.4. Schorzenia i patologia poszczególnych narz ą dów
3.5. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna krwi i surowców wewn ą trzwydzielniczo-
enzymatycznych
3.6. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna mi ę sa od zwierz ą t, poddanych ubojowi z
konieczno ś ci
4. Badanie oraz ekspertyza weterynaryjno-sanitarna uboju drobiu
5. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna produktów uboju królików, nutrii i
zwierz ą t dzikich
6. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna mi ę sa oraz produktów mi ę snych na rynkach
7. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna i kontrola weterynaryjna mi ę sa i
produktów mi ę snych w chłodniach
8. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna kiełbas, w ę dlin mi ę snych, konserw
mi ę snych, przetapianego tłuszczu spo Ŝ ywczego oraz surowców jelitowych
9. Ekspertyza weterynaryjno-sanitarna produktów uboju w wypadkach zatrucia
zwierz ą t
10. Badanie laboratoryjne mi ę sa i produktów mi ę snych
- Badanie fizyko-chemiczne mi ę sa
- Badanie bakteriologiczne mi ę sa i produktów mi ę snych
11. Zasady przetwarzania mi ę sa oraz produktów mi ę snych, podlegaj ą cych odka Ŝ aniu
Komentarz [YUN1]: W tekście
p. 10 takiej rubryki brak
Zał ą cznik 1. Metodyki badania fizyko-chemicznego mi ę sa
Zał ą cznik 2. (do rozdziału 6).
PRZEPISY BADANIA WETERYNARYJNEGO ZWIERZ Ą T RZE Ź NYCH
I EKSPERTYZY WETERYNARYJNO-SANITARNEJ
MI Ę SA I PRODUKTÓW MI Ę SNYCH
(Zatwierdzone przez Zarz ą d Główny Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa ZSRR 27 grudnia 1983 r.
po uzgodnieniu z Głównym Zarz ą dem Sanitarno-Epidemiologicznym
Ministerstwa Zdrowia ZSRR)
1. Wymagania weterynaryjno-sanitarne w stosunku do badania przed ubojowego
zwierz ą t
1.1. Do kategorii rze ź nych zwierz ą t hodowanych nale Ŝą : bydło rogate (w tym
jaki, bawoły), trzoda chlewna, owce, kozy, jelenie, króliki, konie, osły, muły,
wielbł ą dy, drób wszystkich gatunków.
Ubojowi na mi ę so nie podlegaj ą zwierz ę ta w wieku poni Ŝ ej 14 dni.
1.2. Do uboju na mi ę so dopuszczane s ą zdrowe zwierz ę ta hodowane. Ubój
zwierz ą t chorych oraz podejrzanych o chorob ę zaka ź n ą lub zagro Ŝ onych ś mierci ą
(ci ęŜ kie urazy, złamania, poparzenia oraz inne uszkodzenia) jest dozwolony w
wypadkach, przewidzianych przez odpowiednie instrukcje oraz niniejsze Przepisy
(gdy mi ę so mo Ŝ e by ć dopuszczone do spo Ŝ ycia przez ludzi).
1.3. Zabrania si ę uboju na mi ę so zwierz ą t:
1.3.1. chorych oraz podejrzanych o zachorowanie na w ą glika, szelestnic ę ,
pomór bydła, pomór wielbł ą dów, w ś cieklizn ę , t ęŜ ec, obrz ę k zło ś liwy, bradsot,
enterotoksemi ę owiec, gor ą czk ę nie Ŝ ytow ą bydła i owiec, gor ą czk ę nie Ŝ ytow ą bydła
801237975.003.png 801237975.004.png 801237975.005.png 801237975.006.png 801237975.001.png 801237975.002.png
 
i owiec (chorob ę niebieskiego j ę zyka),afryka ń ski pomór ś wi ń , tularemi ę ,
botulizm, nosacizn ę , epizootyczne zapalenie w ę złów chłonnych, melioidoz ę
(rzekomy sap), myksomatoz ę królików, ptasi ą gryp ę ;
1.3.2. znajduj ą cych si ę w stanie agonii, który ustala wył ą cznie lekarz
(felczer) weterynarii;
1.3.3. zaszczepionych szczepionkami, a tak Ŝ e poddanych leczeniu przeciwko
w ą glikowi, w ci ą gu 14 dni po szczepieniu (leczeniu). W sytuacjach przymusowych,
za zezwoleniem lekarza weterynarii, dopuszczalny jest ubój zwierz ą t
zaszczepionych przed upływem powy Ŝ szego terminu, pod warunkiem, Ŝ e zwierze ma
normaln ą temperatur ę ciała oraz nie wykazuje reakcji na szczepienie (powikła ń ),
a tak Ŝ e wobec spełnienia warunków, wymienionych w p. 3.6.1 niniejszych
Przepisów;
1.3.4. jednokopytnych (koni, mułów oraz osłów), nie poddanych maleinizacji
w zakładzie przetwórstwa mi ę snego lub w rze ź ni. W wypadku uboju ich bez
maleinizacji przedubojowej tuszy pozostałe produkty uboju s ą równie Ŝ kierowane
do utylizacji.
Uwaga. We wszystkich przypadkach, wymienionych w niniejszych Przepisach,
pod terminem „utylizacja” jest rozumiane, Ŝ e tusze lub inne produkty uboju,
niezdatne do spo Ŝ ycia, s ą kierowane do przetwarzania na m ą k ę paszow ą pochodzenia
zwierz ę cego, klej lub na inne cele techniczne z zachowaniem obowi ą zuj ą cych
przepisów ich przetwarzania.
1.4. Zwierz ę ta, kierowane do uboju, podlegaj ą w gospodarstwie-dostawcy
badaniu weterynaryjnemu z selektywn ą termometri ą według uznania lekarza
(felczera) weterynarii.
Bydło rogate jest opatrywane przywieszkami; sporz ą dza si ę na nie spis z
podaniem gatunku zwierz ą t oraz numeru przywieszki (cechy), a dla zwierz ą t z
kompleksów przemysłowych hodowli zwierz ą t podaje si ę równie Ŝ numer sekcji
tuczenia.
Zwierz ę ta, reaguj ą ce podczas badania na bruceloz ę oraz gru ź lic ę , chore na
pomór (klasyczny) ś wi ń oraz inne choroby, których ubój na mi ę so, zgodnie z
niniejszymi Przepisami, jest dopuszczalny, mog ą zosta ć skierowane do uboju
wył ą cznie za specjalnym zezwoleniem działu weterynaryjnego zarz ą du obwodowego
(krajowego [kraj – jedn. terytor. FR] )rolnictwa, Ministerstwa Rolnictwa
republiki autonomicznej lub zarz ą du głównego Ministerstwa Rolnictwa republiki
zwi ą zkowej, nie posiadaj ą cej podziału na obwody.
Nie podlegaj ą wysłaniu do zakładu rze ź niczego zwierz ę ta, chore klinicznie
na bruceloz ę oraz gru ź lic ę , z nieustalon ą diagnoz ą choroby; chore na choroby
niezaka ź ne, maj ą ce podwy Ŝ szon ą lub obni Ŝ on ą temperatur ę ciała; drób, chory na
ornitoz ę , gryp ę , rzekomy pomór drobiu.
Zabrania si ę wysyłania do uboju zwierz ą t, zaszczepionych szczepionk ą
unieczynnion ą przeciwko pryszczycy, w ci ą gu 21 dnia w niebezpiecznych pod
wzgl ę dem pryszczycy obwodach oraz szczepionk ą przeciwko w ą glikowi w ci ą gu 14 dni
po szczepieniu, a tak Ŝ e zwierz ą t, którym podawano w celach leczniczych surowic ę
przeciww ą glikow ą , w ci ą gu 14 dni po podaniu, oraz zwierz ą t, u których stosowano
antybiotyki w celach leczniczych oraz zapobiegawczych, w ci ą gu okresu, podanego
we wskazówkach odno ś nie stosowania ich w weterynarii.
Zwierz ę ta, poddane obróbce pestycydami, s ą wysyłane do uboju po upływie
odpowiedniego terminu, podanego w „Wykazie preparatów chemicznych, zalecanych do
obróbki zwierz ą t gospodarskich przeciwko owadom i roztoczom”.
Nie podlegaj ą wysłaniu do uboju zwierz ę ta gospodarskie w ci ą gu 30 dni, a
drób – w ci ą gu 10 dni po ostatnim przypadku karmienia ich rybami, odpadami
rybnymi oraz m ą czk ą rybn ą .
1.5. Na ka Ŝ d ą parti ę zwierz ą t, kierowanych do uboju, wydaje si ę ś wiadectwo
(za ś wiadczenie) weterynaryjne w ustalonym przez Ministerstwo Rolnictwa ZSRR
trybie, z obowi ą zkowym podaniem wszystkich informacji, przewidzianych przez wzór
ś wiadectwa, w tym równie Ŝ informacji odno ś nie bezpiecze ń stwa zwierz ą t oraz
miejsca ich pochodzenia pod wzgl ę dem chorób zaka ź nych. Do partii nale Ŝą
zwierz ę ta tego samego gatunku, jednocze ś nie wysyłane z tego samego gospodarstwa
(farmy) na podstawie tego samego ś wiadectwa weterynaryjnego (za ś wiadczenia
weterynaryjnego).
Na zwierz ę ta. nie nadaj ą ce si ę do dalszej hodowli oraz tuczenia, maj ą ce
uszkodzenia urazowe, chore na choroby niezaka ź ne oraz maj ą ce normaln ą
temperatur ę ciała, dostawca przedstawia, oprócz tego, protokół.
1.6. Zwierz ę ta, reaguj ą ce podczas badania na gru ź lic ę oraz bruceloz ę , drób,
reaguj ą cy podczas badania na gru ź lic ę , a tak Ŝ e zwierz ę ta, chore na białaczk ę
oraz inne choroby, wymienione w p. 1.4 niniejszych Przepisów, nale Ŝ y wysyła ć do
uboju osobnymi partiami w ustalonych przez organy weterynaryjne oraz uzgodnione
z zakładem przetwórstwa mi ę snego (zakładem przetwórstwa drobiu) terminach do
natychmiastowego uboju, z przestrzeganiem zasad, przewidzianych przez instrukcje
odno ś nie zabiegów, dotycz ą cych zwalczania odpowiednich chorób, oraz Przepisy
przewozów zwierz ą t transportem kolejowym, drogowym i innym. Przeganianie takich
zwierz ą t do uboju jest zabronione.
1.7. Po nadej ś ciu patii zwierz ą t rze ź nych lekarz (felczer) weterynarii
zakładu przetwórstwa mi ę snego (rze ź ni, zakładu przetwórstwa drobiu) powinien
sprawdzi ć prawidłowo ść sporz ą dzenia ś wiadectwa weterynaryjnego, a tak Ŝ e zgodno ść
podanej w ś wiadectwie weterynaryjnym ilo ś ci zwierz ą t z faktycznie dostarczon ą ,
ustalan ą przez towaroznawc ę – zakładowego odbiorc ę zwierz ą t gospodarskich,
dokona ć badania weterynaryjnego ka Ŝ dego z nich, a w razie konieczno ś ci – równie Ŝ
termometrii (ka Ŝ dego zwierz ę cia lub selektywnej). Nast ę pnie specjalista
weterynarz oddaje polecenie odno ś nie zasad przyj ę cia zwierz ą t, rozmieszczenia
ich na bazach zakładu, oraz bierze te zwierz ę ta pod obserwacj ę weterynaryjn ą .
Partia, w której zostały wykryte zwierz ę ta, chore na choroby zaka ź ne, w
stanie agonii, poddane ubojowi z przymusu lub zwłoki, a tak Ŝ e w wypadkach
niezgodno ś ci z liczb ą zwierz ą t, podan ą w ś wiadectwie weterynaryjnym, zostaje
poddana kwarantannie do chwili ustalenia diagnozy lub przyczyn niezgodno ś ci,
lecz nie dłu Ŝ ej, ni Ŝ na 3 doby.
Zwłoki podczas dostawy zwierz ą t gospodarskich transportem drogowym nie s ą
wyładowywane; po wykluczeniu w ą glika za pomoc ą badania mikroskopowego s ą one
kierowane do utylizacji lub likwidowane.
Zwłoki zwierz ą t, wykryte w wagonach kolejowych, po wykluczeniu w ą glika s ą
wyładowywane w miejscach, wskazanych przez organy Pa ń stwowego Nadzoru
Weterynaryjnego, siłami oraz ś rodkami odbiorcy zwierz ą t.
1.8. Podczas przetrzymywania przed ubojowego zwierz ą t w gospodarstwach oraz
krótkotrwałego transportowania bydło, owce i kozy, wielbł ą dy, jelenie przy
nieograniczonym pojeniu s ą przetrzymywane bez karmienia nie mniej, ni Ŝ przez 15
godzin, ś winie – nie mniej, ni Ŝ 5 g., króliki – nie mniej, ni Ŝ 12 g., ptactwo
l ą dowe – 8-12 g., ptactwo wodne – 4-8 g., wliczaj ą c w to czas podró Ŝ y w wypadku
dostawy ich transportem drogowym. Czas przerwania karmienia zwierz ą t jest
wpisywany do listu przewozowego. Zwierz ę ta powinny zosta ć dostarczone do zakładu
przetwórstwa mi ę snego (zakładu przetwórstwa drobiu) w dniu oraz o godzinie,
podanych w uzgodnionych harmonogramach ich przekazania-odbioru.
Drób, który nie został przetrzymany w gospodarstwach przed ubojem w ci ą gu
powy Ŝ szego okresu, wysyłce do uboju nie podlega.
Podczas ilo ś ciowego (według masy) oraz jako ś ciowego przekazania-odbioru
zwierz ą t w powy Ŝ szych warunkach czas trwania przetrzymywania zwierz ą t przed
ubojem w zakładzie przetwórstwa mi ę snego, licz ą c badanie weterynaryjne, powinien
wynosi ć nie wi ę cej, ni Ŝ 5 g. po odbiorze ich w zakładzie.
Konie, muły, osły celem przeprowadzenia maleinizacji s ą przetrzymywane w
zakładzie przetwórstwa mi ę snego przed ubojem przez 24 g. Ciel ę ta oraz prosi ę ta
s ą kierowane do przetwarzania po upływie 6 g. od ich odbioru w zakładzie.
1.9. W wypadku transportowania zwierz ą t z karmieniem w drodze, w wypadku
braku przetrzymywania przed ubojem zwierz ą t w gospodarstwie, co powinno by ć
odnotowane w dokumencie towarzysz ą cym, w wypadku dostawy zwierz ą t kolej ą oraz
ich przeganiania, w wypadku nadej ś cia zwierz ą t poza harmonogramem, po
przeprowadzeniu kwarantanny przy przekazaniu-odbiorze zwierz ą t według masy oraz
jako ś ci mi ę sa, a królików według masy Ŝ ywej - czas trwania przetrzymywania przed
ubojowego w zakładzie przetwórstwa mi ę snego wynosi: dla bydła, owiec i kóz,
jeleni, wielbł ą dów – nie mniej, ni Ŝ 15 g., dla trzody chlewnej – nie mniej, ni Ŝ
10 g., dla koni, mułów, osłów – nie mniej, ni Ŝ 24 g., dla królików – 5 g. po
przyj ę ciu ich w zakładzie przetwórstwa mi ę snego. Pojenie zwierz ą t nie jest
ograniczane, ale zaprzestaje si ę go na 3 g. przed ubojem. Zabrania si ę uboju
zwierz ą t, wykazuj ą cych oznaki zm ę czenia po transportowaniu. Takie zwierz ę ta przy
normalnym pojeniu i karmieniu odstawia si ę do odpoczynku minimum na 48 g., a
nast ę pnie post ę puje si ę z nimi, jak podano wy Ŝ ej.
Podczas przekazania-odbioru zwierz ą t według masy Ŝ ywej oraz stanu
utuczenia, zarówno bezpo ś rednio w gospodarstwach, jak i w zakładach, czas
przetrzymywania przed ubojowego w zakładach przetwórstwa mi ę snego powinien
wynosi ć dla bydła, owiec i kóz, jeleni, wielbł ą dów, koni, mułów, osłów – nie
mniej, ni Ŝ 24 g., dla trzody chlewnej – nie mniej, ni Ŝ 12 g., dla ciel ą t – 6 g.
po przyj ę ciu ich w zakładzie.
Uwaga: młode, niewykastrowane buhaje s ą przetrzymywane w osobnych zagrodach
oraz w tej partii, w której nadeszły.
1.10. W dniu uboju zwierz ę ta podlegaj ą badaniu przez lekarza (felczera)
weterynarii, i według jego uznania, w zale Ŝ no ś ci od stanu ogólnego zwierz ą t jest
przeprowadzana termometria ka Ŝ dej sztuki lub selektywna. Wyniki przed ubojowego
badania weterynaryjnego oraz termometrii zwierz ą t s ą rejestrowane w dzienniku o
ustalonym wzorze..
W wypadku pojawienia si ę zwierz ą t chorych lub zwierz ą t z podwy Ŝ szon ą b ą d ź
obni Ŝ on ą temperatur ą , w dzienniku podaje si ę numery ich przywieszek, postawion ą
(lub przypuszczaln ą ) diagnoz ę oraz temperatur ę ciała. Takie zwierz ę ta s ą
izolowane oraz nie dopuszczane do uboju do czasu postawienia diagnozy.
W wypadku nadej ś cia do zakładu przetwórstwa mi ę snego zwierz ą t z postawion ą
diagnoz ą choroby, s ą one kierowane pod kontrol ą specjalistów weterynarii do
ubojni sanitarnej celem natychmiastowego uboju.
1.11. Konie, muły oraz osły przed ubojem podlegaj ą badaniu w kierunku
nosacizny oraz przebadaniu metod ą jednokrotnej oftalmomaleinizacji. Zwierz ę ta,
reaguj ą ce na malein ę , podlegaj ą likwidacji.
Ubój koni, osłów oraz mułów jest dozwolony w sali ogólnej zakładu, lecz
osobno od zwierz ą t innych gatunków.
1.12. Wyprowadzanie oraz wywóz z terenu zakładu przetwórstwa mi ę snego
zwierz ą t, które przybyły do uboju, s ą zabronione.
1.13. O wszystkich przypadkach wykrycia przed ubojem lub po nim zwierz ą t,
chorych na choroby silnie zaka ź ne, a tak Ŝ e w wypadku rozpoznania gru ź licy,
białaczki, w ą grzycy oraz wło ś nicy – zakładowa słu Ŝ ba weterynaryjna powinna
zawiadomi ć (w ustalonym trybie) dział weterynaryjny zarz ą du obwodowego
(krajowego) rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa ASRR lub Zarz ą d Główny Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa republiki zwi ą zkowej (nie posiadaj ą cej podziału na
obwody), wła ś ciwe dla miejsca wysyłki zwierz ą t oraz wysyłaj ą cego, a tak Ŝ e organy
weterynaryjne, wła ś ciwe dla siedziby danego zakładu, a w wypadkach rozpoznania
lub podejrzenia o zachorowanie na w ą glika, nosacizn ę , gru ź lic ę , w ś cieklizn ę ,
gor ą czk ę Q, ornitoz ę , melioidoz ę , tularemi ę , pomór wielbł ą dów, listerioz ę ,
leptospiroz ę , pryszczyc ę , bruceloz ę , salmonelloz ę , w ą grzyc ę , wło ś nic ę – równie Ŝ
organy miejscowe ochrony zdrowia.
1.14. W wypadku nadej ś cia do uboju zwierz ą t, reaguj ą cych podczas badania na
bruceloz ę lub gru ź lic ę lub chorych na choroby zaka ź ne, wymienione w p. 1.4
niniejszych Przepisów, a tak Ŝ e chorych na choroby Ŝ ą dkowo-jelitowe, maj ą cych
zapalenia ropne, ropne rany zgorzelinowe, zapalenia sutków, zapalenie p ę pka i
stawów (u ciel ą t), oraz z innych powodów s ą przyjmowani osobno od zwierz ą t
zdrowych i kierowane do ubojni sanitarnej. W wypadku braku ubojni sanitarnej
jest dopuszczalny ich ubój w sali ogólnej, ale dopiero po uboju zwierz ą t
zdrowych oraz usuni ę ciu s sali wszystkich tusz oraz innych produktów uboju
zwierz ą t zdrowych.
Po zako ń czeniu uboju zwierz ą t, chorych na wymienione choroby zaka ź ne, a
tak Ŝ e we wszystkich przypadkach rozpoznania tych chorób podczas uboju zwierz ą t,
pomieszczenie ubojni, wszystkie urz ą dzenia oraz sprz ę t, wykorzystywane podczas
uboju oraz rozbioru tusz tych zwierz ą t, a tak Ŝ e miejsca ich przetrzymywania
przed ubojem s ą poddawane obróbce sanitarnej oraz dezynfekcji.
1.15. Podczas uboju zwierz ą t chorych lub podejrzanych o zachorowanie na
choroby odzwierz ę ce konieczne jest przestrzeganie przez pracowników
obowi ą zuj ą cych przepisów profilaktyki osobistej oraz przeprowadzanie zabiegów,
zgodnie z obowi ą zuj ą cymi instrukcjami Ministerstwa Zdrowia ZSRR, Ministerstwa
Rolnictwa ZSRR oraz Ministerstwa Przemysłu Mi ę snego i Mleczarskiego ZSRR, a
tak Ŝ e na polecenie Pa ń stwowego Nadzoru Sanitarnego i Weterynaryjnego.
Odpowiedzialno ść za przeprowadzenie tych zabiegów spoczywa na administracji
zakładu.
1.16. W wypadku wykrycia po drodze lub podczas przyj ę cia do zakładu
przetwórstwa mi ę snego w ą glika w partii zwierz ą t, transportowanej do zakładu
kolej ą lub transportem drogowym, zwierz ę ta s ą poddawane badaniom weterynaryjnym
oraz termometrii ka Ŝ dej sztuki. Bydło, owce i kozy, wielbł ą dy, konie, jelenie z
normaln ą temperatur ą ciała, bez oznak choroby, s ą poddawane kwarantannie, podaje
si ę im surowic ę przeciw w ą glikow ą w dawce profilaktycznej oraz bierze si ę je pod
obserwacj ę weterynaryjn ą z codzienn ą termometri ą według uznania lekarza
weterynarii. Po upływie trzech dni po immunizacji wszystkie zwierz ę ta z
kwarantanny s ą poddawane termometrii, po czym zwierz ę ta z normalna temperatura
ciała s ą kierowane do uboju w ubojni sanitarnej. Trzoda chlewna bez oznak
klinicznych choroby z normaln ą temperatur ą ciała jest kierowana do uboju w
ubojni sanitarnej.
Zwierz ę ta wszystkich. gatunków, wykazuj ą ce oznaki kliniczne choroby, s ą
natychmiast umieszczane w izolatce, gdzie s ą one poddawane leczeniu. Po upływie
14 dni od leczenia oraz wobec normalnej temperatury ciała s ą one kierowane do
ubojni sanitarnej celem uboju.
Uwaga: W wypadku stwierdzenia przypadków zachorowania lub ś mierci z powodu
w ą glika w ś ród zwierz ą t, które ju Ŝ si ę znajduj ą na bazach przetrzymywania przed
ubojowego lub zostały doprowadzone do uboju, post ę puje si ę , jak podano wy Ŝ ej.
1.17. W wypadku zachorowania bydła rogatego na rozedmowego czyraka
mnogiego lub ś mierci zwierz ą t z powodu danej choroby wszystkie zwierz ę ta danej
partii podlegaj ą badaniu weterynaryjnemu. Zwierz ę ta z normaln ą temperatur ą oraz
bez oznak klinicznych zachorowania s ą kierowane do natychmiastowego uboju osobn ą
parti ą , chore za ś s ą izolowane oraz poddawane leczeniu. Zwierz ę ta wyzdrowiałe s ą
przetrzymywane przez 14 dni od momentu stwierdzenia normalnej temperatury, a
nast ę pnie kierowane do uboju.
1.18. W wypadku wykrycia w partii zwierz ą t, które zostały przekazane do
uboju, chorych lub podejrzanych o zachorowanie na pryszczyc ę , cała partia
zwierz ą t natychmiast jest kierowana celem uboju do ubojni sanitarnej. W wypadku
braku mo Ŝ liwo ś ci przetworzenia tych zwierz ą t w ubojni sanitarnej uboju dokonuje
si ę w ubojni ogólnej w trybie, okre ś lonym w p. 1,14 niniejszych Przepisów. Oceny
sanitarnej mi ę sa oraz innych produktów uboju dokonuje si ę w trybie, okre ś lonym w
p. 3.1.7.1.
W wypadku dostarczenia do zakładu przetwórstwa mi ę snego zwierz ą t, które
chorowały na pryszczyc ę oraz zostały wysłane z gospodarstw w pierwszych 3
miesi ą cach po zdj ę ciu z gospodarstwa kwarantanny, a tak Ŝ e zwierz ą t,
zaszczepionych przeciwko pryszczycy szczepionk ą inaktywowan ą i kierowanych do
uboju w ci ą gu 21 dni po szczepieniu, s ą one przyjmowane oraz kierowane do uboju
równie Ŝ osobn ą parti ą . Uboju oraz oceny sanitarnej mi ę sa i produktów uboju
dokonuje si ę w trybie, okre ś lonym w p. 3.1.7.2.
Uwaga: W wypadku uboju z konieczno ś ci w gospodarstwie zwierz ą t, które
przebyły pryszczyc ę i zostały ubite przed upływem 2 miesi ę cy po chorobie, a
tak Ŝ e zaszczepionych przeciwko pryszczycy i ubitych przed upływem 21 dni po
szczepieniu, tusze oraz inne produkty uboju s ą wykorzystywane wewn ą trz danego
gospodarstwa w trybie, okre ś lonym w p. 3.1.7.2.
1.19. Zwierz ę ta, pogryzione przez w ś ciekłe zwierz ę ta, s ą natychmiast
kierowane do uboju.
1.20. W wypadku stwierdzenia w trakcie uboju oznak pomoru bydła rogatego,
pomoru wielbł ą dów, tularemii, melioidozy, tusze wraz ze wszystkimi narz ą dami
oraz skór ą s ą niszczone; jednocze ś nie s ą podejmowane inne ś rodki, przewidziane
przez obowi ą zuj ą ce instrukcje zwalczania tych chorób.
1.21. W wypadku wykrycia w trakcie uboju zwierz ą t, chorych na choroby
zaka ź ne, wymienione w p. 1.3, post ę puje si ę zgodnie z rozdziałem 3 niniejszych
Przepisów.
1.22. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie do spo Ŝ ycia mi ę sa wszystkich
gatunków zwierz ą t gospodarczych oraz dzikich (łownych), które zgin ę ły podczas
po Ŝ aru, w wypadkach drogowych, zostały zabite przez piorun, pr ą d elektryczny,
zamarzły, uton ę ły itp. Zwłoki takich zwierz ą t podlegaj ą utylizacji lub, za zgod ą
lekarza weterynarii (o ile nie uległy one rozkładowi) mog ą zosta ć po
wygotowaniu dopuszczone do Ŝ ywienia trzody chlewnej lub drobiu, a tak Ŝ e w
postaci surowej lub wygotowanej – do Ŝ ywienia zwierz ą t, trzymanych w o ś rodku
hodowli, ale po obowi ą zkowym badaniu bakteriologicznym w kierunku obecno ś ci
salmonelli, a w razie konieczno ś ci – czynników innych chorób zaka ź nych oraz
inwazyjnych, stanowi ą cych zagro Ŝ enie dla zwierz ą t.
2. Zasady przeprowadzania badania weterynaryjno-sanitarnego tusz i narz ą dów
zwierz ą t
2.1. Mi ę so oraz inne produkty uboju zwierz ą t wszystkich kategorii
gospodarstw podlegaj ą obowi ą zkowej ekspertyzie weterynaryjnej, któr ą
przeprowadza lekarz weterynarii.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin