ciasto:
•20 dag mąki
•10 dag masła
•łyżeczka soli
nadzienie:
•1/2 kg piersi indyka
•2 cebule
•2 ząbki czosnku
•20 dag pieczarek
•2 łyżki oleju
•łyżka curry
•250 ml śmietany
•3 jajka
•sól, pieprz
1.Ciasto: mąkę zagnieść z masłem, solą i 3 łyżkami wody. Owinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 32 cm natłuścić, włożyć rozwałkowane ciasto, piec 15 minut w temp. 200 stopni C.
2.Nadzienie: indyka pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Mięso, pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Wlać śmietanę roztrzepaną z jajkami i curry, wymieszać, przyprawić.
3.Farsz nałożyć na ciasto, piec 45 minut w temp. 200 stopni C. Posypać krążkami pora.
basik-54