Rolada z boczku
Składniki:20 porcji: - 1,5 kg surowego boczku (cienki płat bez skóry) - 40 dag mielonego mięsa - czerstwa bułka (kajzerka) - jajo - 2 ząbki czosnku - łyżka majeranku - łyżeczka oregano - pieprz cayenne - sól
Sposób przygotowaniaBoczek opłucz, osusz, posól i odstaww chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie lekko rozbij tłuczkiem. Bułkę namocz w wodzie i odciśnij, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Mięso mielone wymieszaj z bułką, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pieprzem cayenne, a na koniec posól. Farsz ten równomiernie rozsmaruj na płacie boczku, zwiń go wzdłuż dłuższego brzegu i obwiąż sznurkiem. Roladę włóż do posolonej wrzącej wody, ugotuj na małym ogniu do miękkości (około półtorej godziny). Z ostudzonej rolady zdejmij sznurek i pokrój jąw pIastry. Podaj z chrzanem lub musztardą.
kamsmig