Flaczki z boczniaków
Napisał Administrator
Składniki: - 50 dag boczniaka, - 2 marchewki (16 dag),- 1 pietruszka (8 dag),- 5dag selera,- 6 dag białej części pora,- 1 cebula (8 dag),- 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,- 2 łyżki masła, -1 łyżka mąki pszennej,- 1/3 szklanki śmietany (12%), - pół łyżki majeranku i tymianku,- 1 liść laurowy,- 6 ziaren pieprzu,- 3 ziarna ziela angielskiego,- 1 łyżeczka słodkiej papryki,- po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,- sól,- pieprz.
Wykonanie: Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę. Podawać z pieczywem (4 porcje)
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/
aroares32