wzor na stezenie alkoholu.txt

(6 KB) Pobierz
 iloci cukru lub miodu

Zaczynamy od decyzji czy chcemy otrzymać nalewkę wytrawnš, słodkš czy też poredniš. W niektórych przypadkach skład nalewki determinuje zawartoć w niej cukru  inna iloć niż podana w przepisie po prostu czyni nalewkę mniej smacznš. 

Komponujšc samodzielnie skład naszego smakołyku trzeba, abymy pamiętali o tym, że relacje pomiędzy słodkociš a kwasowociš nalewki powinny być zrównoważone. 

Na słodkoć napoju ma wpływ szczególnie cukier, syrop lub miód, którego dodamy do smaku. Wiemy, że:
100 g cukru zajmuje 60 ml objętoci,
100 g miodu zajmuje około 75 ml objętoci,
miód jest o 30%  mniej słodki niż cukier.

Odczucia smakowe sš sprawš indywidualnš, ale mimo to spróbowano ujšć w pewne ramy podział nalewek ze względu na zawartoć w nich cukru. I tak:
nalewki wytrawne zawierajš do 50 g cukrów w 1 l,
nalewki półwytrawne zawierajš od 51 do 120 g cukrów w 1 l,
nalewki półsłodkie zawierajš od 121 do 220 g cukrów w 1 l,
nalewki słodkie zawierajš od 221 do 330 g cukrów w 1 l,
likiery i kremy zawierajš powyżej 330 g cukrów w 1 l.

ŤŤ poprzednia - następna ťťliczanie iloci soku z owoców

Oto orientacyjne iloci mililitrów soku, jakie uzyskamy z 1 kg najczęciej używanych do nalewek owoców:

    winia           600  700
    malina          700  800
    cytrusy          500  600
    pigwowiec      400  500
    dzika róża         do 120
    jeżyna          800  900
    jarzębina           do 200
    czarny bez    700  800
    dereń           400  600
    porzeczka     700  900
    liwka           500  600
    gruszka        600  700 

Podane powyżej wartoci będš się wahać w zależnoci od technik, jakie wykorzystamy do uzyskania soku, od stopnia dojrzałoci owoców, miejsca gdzie rosnš i ich soczystoci w danym roku. Niektóre z owoców sš z natury tak suche, że zawartoć w nich wody można w obliczeniach pominšć (np. dzika róża, tarnina, jarzębina). 

Jeli zależy nam na zwiększeniu dokładnoci, powinnimy pod uwagę wzišć także sok z cytryn, którego będziemy używali do dokwaszenia nalewki. Czasem jest to iloć niebagatelna  tym większa, im nalewka jest słodsza, a owoce mniej kwane.owego

Wyliczenia bazujš na wzorze krzyżowym. Nie uwzględniajš kontrakcji.

Zasadę działania wspomnianego wyżej wzoru krzyżowego opisał użytkownik forum o nick'u  sawer. Jest to sposób obliczania żšdanych parametrów dla osób bardziej dociekliwych. 



W centrum krzyża jest symbol "C" - oznacza on, jakie stężenie roztworu chcemy uzyskać (np 65%).

"A" - oznacza znane nam stężenie użytego do rozcieńczeń alkoholu (np. spirytus 95%),

"B" - oznacza znane nam stężenie drugiego roztworu wziętego do mieszania (np woda 0%, wódka 40%),

(C - B ) - okrela, ile proporcjonalnie należy zużyć roztworu bardziej stężonego, 

(A - C) - okrela, ile należy wzišć do mieszanki roztworu mniej stężonego (wody lub wódki), aby uzyskać wymagane stężenie.

No to liczymy - w przypadku spirytusu 95% i wody 0%:

C - B = (65 - 0) = 65
A - C = (95 - 65) = 30.

Otrzymalimy proporcję dla uzyskania roztworu 65% alkoholu - należy wzišć 65 częci spirytusu na 30 częci wody.

Teraz z proporcji możemy to przeliczyć w stosunku do 100 mililitrów spirytusu:

65 : 100 (65 do 100)
30 : X (30 do X)
X = (30 x 100) : 65 = 46,15

Czyli aby otrzymać alkohol 65%, na 100 ml spirytusu 95% należy wzišć 46,15 ml wody.

Teraz to samo liczymy dla spirytusu 95% i wódki 40%:

C - B = (65 - 40) = 25
A - C = (95 - 65) = 30

Czyli na 25 częci spirytusu 95% należy wzišć 30 częci wódki 40%, aby uzyskać stężenie alkoholu 65%.

Przeliczamy na 100 ml spirytusu:

25 : 100
30 : X
X = (30 x 100) : 25 = 120

Czyli aby otrzymać alkohol 65% należy na 100 ml spirytusu 95% wzišć 120 ml wódki 40%.


ŤŤ poprzednia - następna ťť


   Ť poprzedni artykuł 	  	 następny artykuł ť 

 Wstecz 
	 				STOWARZYSZENIE
Napisali o nas
Dla prasy
Kontakt
Linki, adresy
Pliki do pobra  Obliczenia i tabele 	 	 
 Redaktor: Mycha     
 19.02.2006. 
Spis treci
Obliczenia i tabele 
Strona 2 
Strona 3 
Strona 4 
Strona 5 
Strona 6 
Strona 7 

Strona 3 z 7


Obliczanie iloci i mocy spirytusu za pomocš wzoru krzyżowego

Wyliczenia bazujš na wzorze krzyżowym. Nie uwzględniajš kontrakcji.

Zasadę działania wspomnianego wyżej wzoru krzyżowego opisał użytkownik forum o nick'u  sawer. Jest to sposób obliczania żšdanych parametrów dla osób bardziej dociekliwych. 



W centrum krzyża jest symbol "C" - oznacza on, jakie stężenie roztworu chcemy uzyskać (np 65%).

"A" - oznacza znane nam stężenie użytego do rozcieńczeń alkoholu (np. spirytus 95%),

"B" - oznacza znane nam stężenie drugiego roztworu wziętego do mieszania (np woda 0%, wódka 40%),

(C - B ) - okrela, ile proporcjonalnie należy zużyć roztworu bardziej stężonego, 

(A - C) - okrela, ile należy wzišć do mieszanki roztworu mniej stężonego (wody lub wódki), aby uzyskać wymagane stężenie.

No to liczymy - w przypadku spirytusu 95% i wody 0%:

C - B = (65 - 0) = 65
A - C = (95 - 65) = 30.

Otrzymalimy proporcję dla uzyskania roztworu 65% alkoholu - należy wzišć 65 częci spirytusu na 30 częci wody.

Teraz z proporcji możemy to przeliczyć w stosunku do 100 mililitrów spirytusu:

65 : 100 (65 do 100)
30 : X (30 do X)
X = (30 x 100) : 65 = 46,15

Czyli aby otrzymać alkohol 65%, na 100 ml spirytusu 95% należy wzišć 46,15 ml wody.

Teraz to samo liczymy dla spirytusu 95% i wódki 40%:

C - B = (65 - 40) = 25
A - C = (95 - 65) = 30

Czyli na 25 częci spirytusu 95% należy wzišć 30 częci wódki 40%, aby uzyskać stężenie alkoholu 65%.

Przeliczamy na 100 ml spirytusu:

25 : 100
30 : X
X = (30 x 100) : 25 = 120

Czyli aby otrzymać alkohol 65% należy na 100 ml spirytusu 95% wzišć 120 ml wódki 40%.
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Zgłoś jeśli naruszono regulamin