iloci cukru lub miodu Zaczynamy od decyzji czy chcemy otrzymać nalewkę wytrawnš, słodkš czy też poredniš. W niektórych przypadkach skład nalewki determinuje zawartoć w niej cukru inna iloć niż podana w przepisie po prostu czyni nalewkę mniej smacznš. Komponujšc samodzielnie skład naszego smakołyku trzeba, abymy pamiętali o tym, że relacje pomiędzy słodkociš a kwasowociš nalewki powinny być zrównoważone. Na słodkoć napoju ma wpływ szczególnie cukier, syrop lub miód, którego dodamy do smaku. Wiemy, że: 100 g cukru zajmuje 60 ml objętoci, 100 g miodu zajmuje około 75 ml objętoci, miód jest o 30% mniej słodki niż cukier. Odczucia smakowe sš sprawš indywidualnš, ale mimo to spróbowano ujšć w pewne ramy podział nalewek ze względu na zawartoć w nich cukru. I tak: nalewki wytrawne zawierajš do 50 g cukrów w 1 l, nalewki półwytrawne zawierajš od 51 do 120 g cukrów w 1 l, nalewki półsłodkie zawierajš od 121 do 220 g cukrów w 1 l, nalewki słodkie zawierajš od 221 do 330 g cukrów w 1 l, likiery i kremy zawierajš powyżej 330 g cukrów w 1 l. ŤŤ poprzednia - następna ťťliczanie iloci soku z owoców Oto orientacyjne iloci mililitrów soku, jakie uzyskamy z 1 kg najczęciej używanych do nalewek owoców: winia 600 700 malina 700 800 cytrusy 500 600 pigwowiec 400 500 dzika róża do 120 jeżyna 800 900 jarzębina do 200 czarny bez 700 800 dereń 400 600 porzeczka 700 900 liwka 500 600 gruszka 600 700 Podane powyżej wartoci będš się wahać w zależnoci od technik, jakie wykorzystamy do uzyskania soku, od stopnia dojrzałoci owoców, miejsca gdzie rosnš i ich soczystoci w danym roku. Niektóre z owoców sš z natury tak suche, że zawartoć w nich wody można w obliczeniach pominšć (np. dzika róża, tarnina, jarzębina). Jeli zależy nam na zwiększeniu dokładnoci, powinnimy pod uwagę wzišć także sok z cytryn, którego będziemy używali do dokwaszenia nalewki. Czasem jest to iloć niebagatelna tym większa, im nalewka jest słodsza, a owoce mniej kwane.owego Wyliczenia bazujš na wzorze krzyżowym. Nie uwzględniajš kontrakcji. Zasadę działania wspomnianego wyżej wzoru krzyżowego opisał użytkownik forum o nick'u sawer. Jest to sposób obliczania żšdanych parametrów dla osób bardziej dociekliwych. W centrum krzyża jest symbol "C" - oznacza on, jakie stężenie roztworu chcemy uzyskać (np 65%). "A" - oznacza znane nam stężenie użytego do rozcieńczeń alkoholu (np. spirytus 95%), "B" - oznacza znane nam stężenie drugiego roztworu wziętego do mieszania (np woda 0%, wódka 40%), (C - B ) - okrela, ile proporcjonalnie należy zużyć roztworu bardziej stężonego, (A - C) - okrela, ile należy wzišć do mieszanki roztworu mniej stężonego (wody lub wódki), aby uzyskać wymagane stężenie. No to liczymy - w przypadku spirytusu 95% i wody 0%: C - B = (65 - 0) = 65 A - C = (95 - 65) = 30. Otrzymalimy proporcję dla uzyskania roztworu 65% alkoholu - należy wzišć 65 częci spirytusu na 30 częci wody. Teraz z proporcji możemy to przeliczyć w stosunku do 100 mililitrów spirytusu: 65 : 100 (65 do 100) 30 : X (30 do X) X = (30 x 100) : 65 = 46,15 Czyli aby otrzymać alkohol 65%, na 100 ml spirytusu 95% należy wzišć 46,15 ml wody. Teraz to samo liczymy dla spirytusu 95% i wódki 40%: C - B = (65 - 40) = 25 A - C = (95 - 65) = 30 Czyli na 25 częci spirytusu 95% należy wzišć 30 częci wódki 40%, aby uzyskać stężenie alkoholu 65%. Przeliczamy na 100 ml spirytusu: 25 : 100 30 : X X = (30 x 100) : 25 = 120 Czyli aby otrzymać alkohol 65% należy na 100 ml spirytusu 95% wzišć 120 ml wódki 40%. ŤŤ poprzednia - następna ťť Ť poprzedni artykuł następny artykuł ť Wstecz STOWARZYSZENIE Napisali o nas Dla prasy Kontakt Linki, adresy Pliki do pobra Obliczenia i tabele Redaktor: Mycha 19.02.2006. Spis treci Obliczenia i tabele Strona 2 Strona 3 Strona 4 Strona 5 Strona 6 Strona 7 Strona 3 z 7 Obliczanie iloci i mocy spirytusu za pomocš wzoru krzyżowego Wyliczenia bazujš na wzorze krzyżowym. Nie uwzględniajš kontrakcji. Zasadę działania wspomnianego wyżej wzoru krzyżowego opisał użytkownik forum o nick'u sawer. Jest to sposób obliczania żšdanych parametrów dla osób bardziej dociekliwych. W centrum krzyża jest symbol "C" - oznacza on, jakie stężenie roztworu chcemy uzyskać (np 65%). "A" - oznacza znane nam stężenie użytego do rozcieńczeń alkoholu (np. spirytus 95%), "B" - oznacza znane nam stężenie drugiego roztworu wziętego do mieszania (np woda 0%, wódka 40%), (C - B ) - okrela, ile proporcjonalnie należy zużyć roztworu bardziej stężonego, (A - C) - okrela, ile należy wzišć do mieszanki roztworu mniej stężonego (wody lub wódki), aby uzyskać wymagane stężenie. No to liczymy - w przypadku spirytusu 95% i wody 0%: C - B = (65 - 0) = 65 A - C = (95 - 65) = 30. Otrzymalimy proporcję dla uzyskania roztworu 65% alkoholu - należy wzišć 65 częci spirytusu na 30 częci wody. Teraz z proporcji możemy to przeliczyć w stosunku do 100 mililitrów spirytusu: 65 : 100 (65 do 100) 30 : X (30 do X) X = (30 x 100) : 65 = 46,15 Czyli aby otrzymać alkohol 65%, na 100 ml spirytusu 95% należy wzišć 46,15 ml wody. Teraz to samo liczymy dla spirytusu 95% i wódki 40%: C - B = (65 - 40) = 25 A - C = (95 - 65) = 30 Czyli na 25 częci spirytusu 95% należy wzišć 30 częci wódki 40%, aby uzyskać stężenie alkoholu 65%. Przeliczamy na 100 ml spirytusu: 25 : 100 30 : X X = (30 x 100) : 25 = 120 Czyli aby otrzymać alkohol 65% należy na 100 ml spirytusu 95% wzišć 120 ml wódki 40%. ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
makacaka