zbozowka.txt

(8 KB) Pobierz
witajcie, 
ja zrobiłem wg innego przepisu, trochę podobnie do Calyxa. 

Nastaw 50L
3kg żyta, 2kg jęczmienia
3L wody i 2kg cukru

Po 5dniach, dodałem 14L wody i 4kg cukru

Po następnych 7dniach, 14L wody i 4kg cukru
Po tym dodaniu, pracowało jeszcze około 3tygodnie. 

Destylowałem raz (mam pot-stilla), mniej więcej do 55%. Resztę do 20%, dodałem do nowej porcji zacieru (jako że moja kolba ma 9L). 

Dzisiaj nie wytrzymałem i zdegustowałem destylacik po miesišcu leżenia ze rednio wypiekanymi chipsami. Poprostu poezja.   

Zostawiłem też czysty destylat (rednio mi pasuje), do innego wrzuciłem suszonš figę, to jednak dšb jest debeciak. A figa jest super do zwykłego "grunwaldu" (1 figa na 0.7L, na 2 tygodnie). 

Na dniach przestanie pracować następny nastaw wg powyższego przepisu oraz zanabyłem koraliki "izolacyjne" to dla testów zamierzam tłoczyć 2 razy, zobaczę czy będzie wielka różnica.   
Zapowiada się znowu miłe spędzanie weekendu.  
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////                                                                          
Drugi przepis jaki podalem jest bez kielkowania, tylko z pobudzeniem do zycia
drozdzakow bytujacych na ziarnie. Jest to przepis latwy w wykonaniu
a po psoceniu efekt jest mmmm... (przynajmniej moje migdaly tak twierdza)
Sprobuj, gwarantuje, ze nie wylejesz w porcelane a wrecz bedziesz co jakis czas powtarzal.
Czasem robie taka delikatna modyfikacje z mixem rodzynek i suszonych (nie wedzonych) sliwek. Wydaje mi sie, ze nawet twoj opis w stopce bedzie usatysfakcjonowany 

2 kg pszenicy, wypłukać i wsypać do fermentatora.
W osobnym naczyniu (duży gar) zalać litrem wrzštku
0,5kg suszonych liwek i 1kg rodzynek.
Zmiksować to wszystko i po ostygnięciu wymieszać z ziarnem.
Dolać wody do przykrycia ziarna i odczekać kilka dni.
Fermentacja ruszy bez użycia drożdży.
Przygotować wtedy rozczyn 4kg cukru w 14l wody.
Dolać go do fermentatora. Po ok 2 tygodniach
zawartoć cukru spadnie do zera. Sklarować (ja tego nie robie heh),
i w rury do destylacji. Przyprawić smakiem dębiny.
Musi być pyszne 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////                                                                                                                                                                                                                                                W zadnym z podanych sposobow nie mielilem ziarna.
Zarowno w jednym i drugim sposobie wszystko pieknie przerabialo
i psota byla o ciekawym, takim hm... zbozowo-miodowym pozmaku.
Tu mam problem z przekazaniem smaku w opisie 

Kolega Kwachu przy napedzaniu cukrowki slodowanym ziarnem
poleca zmielenie go i przy nastepnym takim nastawie tak zrobie.
Mowa tu zmieleniu mokrego ziarna, bez suszenia,
                                                                                                                    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
                                                                                                                           Dwa kg pszenicy lub zyta zalewam w pojemniku do fermentacji woda
w ilosci takiej, zeby ziarno bylo przykryte. wsypuje do tego szklanke cukru
i odstawiam taki poczatek na ok 4 - 5 dni (w cieplym).
Po tych kilku dniach dolewam do pojemnika 14L wody z rozpuszczonymi 4 kg cukru.
Nastaw pracuje od 7 do 14 dni w zaleznosci od temp. otoczenia.
Nie dodaje zadnych drozdzy, te co sa na ziarnie rozmnazaja sie w pierwszej fazie
i odfermentowuja cukier do konca. Psota ma bardzo przyjemny, ciekawy posmak 
Przepis sprawdzony wielokrotnie. Polecam.
...................................................................................................................
Drugi podobny ale dajacy jeszcze inne wrazenia smakowe.
Rowniez nie uzywam w tym przypadku drozdzy.
Stosuje go latem, wyzsze temperatury powoduja szybsze kielkowanie ziarna.
Dwa kg przenicy lub pszenzyta, lub 1kg przenicy i 1 kg jeczmienia
zalewam ciepla woda w misce do przykrycia ziarna.
Po 24 godzinach odlewam wode i wilgotne ziarno rozsypuje w plaskim pojemniku.
Ja uzywam duzych kuwet fotograficznych. Wstawiam je do ciemnego pomieszczania.
Po kilku dniach jak ziarno pusci male biale kielki, wsypuje wszystko
do pojemnika fermentacyjnego  dolewam do pojemnika 14L wody 
z rozpuszczonymi 4 kg cukru. Fermentuje do 14 dni a psota z tego jest bardzo zacna 

Polecam oba przepisy                                                               
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Calyx                                                                                                                                                                                                                     jeżeli mamy słód lub ziarno po kiełkowaniu samodzielnym czyli też słód należy go zatrzeć wtedy skrobia zamieni się na cukry proste i wielocukry. Zacieramy najpierw w 62 stopniach przez 45 minut i w 72 stopniach przez 45 minut. Czasy przykładowe bo w 62 robiš się cukry proste a w 72 proste i wielocukry skrobia jest cięta przez enzym losowo. Z 5 kg słodu możemy otrzymać około 25 litrów nastawu o ekstrakcie 12 blg.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Piszcie sobie co chcecie ale dla mnie wódeczka robiona wg.pierwszego przepisu Calyxa z pszenżyta po dwóch destylacjach na kolumnie i węglu wychodzi najlepsza na wiecie.
Robiłem z różnych rzeczy ale tak dobrego smaku czystej wódki jeszcze nie osišgnšłem.
Zawsze robię bez drożdży i 10 kg cukru plus 4 kg pszenżyta plus 40 litrów wody jest przerobione w około 10-14 dni do minus 2 nawet minus 3 blg.
Najpierw daję 0,5 kg cukru plus wodę aby zamoczyć ziarno plus 4 kg.pszenżyta i nie czekam 4 ale 2 dni i po tych 2 dniach dodaję resztę cukru i wody.
Jeszcze nigdy to mi się nie skisiło.
Tak że jak czytam te rewelacje z poprzednich postów to powiem tak "Najpierw to zróbcie a dopiero póniej piszcie opinie".
                                                                                                                                                                                                                                Ja 3 tygodnie temu nastawiłem cukrówkę z ziarnem żyta i zaszczułem T3, jako dzikusom nie wierzę, po tygodniu blg już był na minusie. Stoi już drugi tydzień jak przestało pracować, mam nadzieję że nie skwaniało. Jutro puszczam w rurki ciekawy jestem co z tego wyjdzie, zapach ma super. Dwutlenku w beczce jest tyle że przytyka. Następnym razem zaszczuję Bayanusami.
                                                                                                                                                          Z tego co się dowiedziałem na tym portalu to który z kolegów włanie opisywał że ziarno nie potrzebuje drożdży bo samo w sobie ma ?(nie pamiętam) nie nazwał to fachowo. Ale jak by to nie było 19:30 do 23:50 uzbierałem 4L zaraz zmierzę 63%  mylę że to spoko 
Psota to czysta poezja                                                                                                                                                                                                                                   Podany sposób na zacier ze skiełkowanego ziarna to jest technologia przemyslowego otrzymywania spirytusu na bazie słodu zbożowego.
Aby otrzymać słód, skiełkowane ziarno nalezy przemielic na mošczkę, dodać matkę drożdżowš (drożdże gorzelniane dajš takiego kopa że nie potrzeba zbyt ogrzewać zacieru)lub jak kto woli przycierek i masz zacier na wisky z pszenicy lub jęczmienia
( szkocka)
ze slodu kukurydzianego masz burbon równiez wisky amerykańska , ze słodu żytniego, jęczmiennego lub pszenicznego z dodatkiem papki ziemniaczanej masz polski spirytus na wódkę.
fajnie by bylo mieć jaki własny produkt regionalny


Dolać wody do przykrycia ziarna i odczekać kilka dni.
Fermentacja ruszy bez użycia drożdży.
Przygotować wtedy rozczyn 4kg cukru w 14l wody.
Dolać go do fermentatora. Po ok 2 tygodniach
zawartoć cukru spadnie do zera. Sklarować (ja tego nie robie heh),
i w rury do destylacji. Przyprawić smakiem dębiny.
Musi być pyszne                                                                                                      ///////////////
Zgłoś jeśli naruszono regulamin