Mięsne i nie tylko- grill.doc

(357 KB) Pobierz

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

600 g karkówki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 ząbek czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki oliwy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 papryczka chilli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 papryki (czerwona, żółta, zielona)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

250 ml śmietany 30%

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki sosu chilli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Opłucz mięso, osusz i pokrój w 1 cm grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozkrój chilli i paprykę, usuń nasionka, pokrój w plasterki. Dodaj posiekane listki tymianku i wszystko razem uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę pogotuj tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Smaż lub grilluj mięso na silnym ogniu. Podawaj z ryżem przykryte sosem.

 

 

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Karkówka z duszoną cebulą 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

600 g karkówki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki Przyprawy do karkówki Knorr

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

500 g cebuli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pokrój karkówkę w centymetrowe plastry, rozbij lekko młotkiem i posyp Przyprawą do karkówki Knorr.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pokrój cebulę w plastry i podduś z masłem na patelni, odstaw do ostudzenia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Nałóż cebulę na mięso, całość zroluj, a następnie mięso przebij wykałaczką, tak przygotowane roladki smaż na grillu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Marynata do karkówki 




Składniki na 6 porcji
 

4 ząbki czosnku, jedna duża świeża cebula posiekana w kostke

 

 

3 łyżki sosu sojowego

 

 

2 duże kieliszki wina czerwonego wytrawnego

 

 

łyzka miodu rozpuszczona w filizance ciepłej wody

 

 

łyzka oliwy z oliwek

 

 

sól pieprz vegeta

 

 

łyżeczka musztardy

 

 

1 kg karkówki pokrojonej w plastry

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

posiekac cebule, rozmiażdzyć czosnek, posolic pokropic sosem sojowym dodać łyzeczke musztardy zalac winem rozpuścic miód w wodzie wszystko wymieszć

 

 

 

 

2.

odstawic marynate na 24 h do lodówki, tak aby miód mógł sie przegryśc z pozostałymi składnikami

 

 

 

 

3.

wstawic pokrojone mięso na 4 h do marynaty a następnie smazyć na grilu do miekkości. Karkówka bedzie winna, lekko ostra, i bardzo aromatyczna

 

 

 

 

4.

smacznego

 

 

Grillowana sałatka z cukinią 

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 10-15 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 4 porcje
 

1 cukinia

 

 

2 małe cebule

 

 

10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki

 

 

przyprawy: np.mieszanka włoska

 

 

sół, pieprz

 

 

kilka kropel oliwy z oliwek

 

 

folia aluminiowa

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Cebulę pokroić na krążki, a nastepnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą pieprzem i przyprawami, lub ziołami. Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grill'u około 10 min, przewracając w między czasie. Smacznego!!!

 

 

Kofte (Meat balls) 

Przygotowanie: 10 minut + marynowanie

Pieczenie: 15 - 20 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 10 porcji
 

1 kg mielonego mięsa

 

 

najlepiej 1/2kg baraniny + 1/2kg wieprzowiny lub wołowiny

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin