Schab i żeberka
Marynowany schab i żeberka /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (09:51)
Doskonałe z grillowaną papryką i pomidorami.
Składniki na 6-8 osób:
- 1,5 kg grubych żeberek, - 2 papryczki chilli, - 2 łyżki średnioostrej musztardy, - 2 łyżki brązowego cukru, - 75 ml octu, - 1,5 kg schabu bez kości, - 4 ząbki czosnku, - 75 ml oliwy z oliwek, - sok i skórka z 1 limetki
Przygotowanie:
Żeberka umyć i osuszyć. Chili rozciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Musztardę, brązowy cukier, ocet i chili dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć i zostawić pod przykryciem aż naciągną. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Schab umyć, osuszyć, pociąć na kotlety. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek, sok i skórkę z limetki oraz czosnek wymieszać. W tej mieszance marynować mięso. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Podawać z grillowaną papryką i pomidorami
Grillowane żeberka i nadziewana cukinia
Grilowane żeberka i nadziewana cukinia /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (15:18)
Z letniego menu.
Składniki dla 4 osób:
- 1 łyżka średnioostrej musztardy, - 2 łyżki miodu, - 4 grube żeberka wieprzowe (po ok. 130 g), - sól, - pieprz, - 2 średnie cukinie, - 150 g pomidorów, - 1 ząbek czosnku, - 1 cała cytryna, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - folia aluminiowa,
Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut.Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.
Czas przygotowania 30 minutJedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal
Żeberka Tandoori
Żeberka Tandoori /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (14:32)
Prosty przepis na żeberka z grilla.
Składniki dla 6-8 osób:
- 1,5 kg (10-12 sztuk) żeberek, - 1 przyprawa do kurczaka Tandoori, , - 150 g jogurtu, - 11/2 łyżeczki cukru, - ca. 90 g masła ziołowego, - 3 cienkie, duże podpłomyki (po ok. 80 g), - folia aluminiowa
Żeberka umyć, osuszyć i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach lub naoliwionej folii aluminiowej). Opiekać z obu stron przez 25 minut. Tymczasem mieszankę przypraw Tandoori, jogurt i cukier wymieszać. Rozgrzać masło ziołowe. Podpłomyki pokroić na 6 części i natrzeć roztopionym masłem. Po około 25 minutach żeberka natrzeć pastą Tandoori i grillować przez 5 minut. Jednocześnie kawałki podpłomyków położyć na grillu (na folii aluminiowej), i opiekać na złoty kolor. Do tego dania pasuje chutney brzoskwiniowy albo mango.
Czas przygotowania 35 minutJedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal
Składniki
dla 2 osób
wino, części kurczaka, papryka w proszku (ostra), pieprz mielony, przyprawa grillowa, 1 średnia cytryna, liść laurowy,
czas przygotowania: do 45 min
Do miski nalać wodę, wkroić cebule, dodać pieprz, odrobinę wina, wcisnąć sok z 1 średniej cytryny. Mięso wypłukać w ciepłej wodzie i pozostawić w uprzednio przygotowanym roztworze na około 30-40 min. Po wyjęciu mięsa nie wolno dodatkowo opłukiwać, tylko od razu ułożyć na grillu. Następnie polać winem (nie przekręcając, dopóki wino nie wsiąknie). Później należy posypać obficie papryką(i tak jej troszkę spadnie podczas przewracania), a na koniec dodać przyprawy grillowej i czekać, aż mięso się dokładnie przypiecze
Mięsa i marynaty do mięs
Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (11:22)
Doskonałe na grilla.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 cebula (ok. 100 g), - 2 gałązki majeranku, 250 ml białego wytrawnego wina, - sól, - pieprz, - 2 łyżki oleju, - 2 gałązki rozmarynu, - 250 ml jasnego piwa, - 2 łyżki grubej, słodkiej musztardy, - 1 papryczka chili, - 200 ml jasnego sosu sojowego, - 3 łyżki płynnego miodu, - imbir, - 6 plastrów (po ok. 70 g) boczku, - 6 steków z karkówki (po ok. 70 g), - 3 piersi z kaczki (po ok. 150 g)
Na marynatę do boczku: cebulę obrać i pokroić na krążki. Majeranek umyć, oberwać z łodyżek i drobno pokroić. Białe wino zmieszać majerankiem doprawić solą i pieprzem, dodać olej i pokrojoną cebulę.Na marynatę do karkówki: rozmaryn umyć, listki oberwać. Piwo wymieszać z musztardą i rozmarynem. Na marynatę do piersi z kaczki: umytą papryczkę chili przekroić na pół, wypestkować i pokroić w kostkę. Sos sojowy, miód, chili i imbir wymieszać i dobrze posolić. Mięso umyć i osuszyć. Piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Plastry boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym lub czosnkowym.Czas przygotowania 35 minutJedna porcja zawiera 2730 kJ/652 kcal
Marynowane steki z karkówki
Marynowane steki z karkówki /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (14:13)
Z grilla.
- 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400 g kolb kukurydzy (z puszki), - sól, - pieprz, - 1 cebula, - 2 pomidory, - 200 ml sosu Salsa
Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na sos: obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów usunąć nasiona, a miąższ drobno pokroić. Salsę połączyć z pokrojoną cebulą i pomidorami i podawać do mięsa i warzyw.
Czas przygotowania 30 minutJedna porcja zawiera 2310 kJ/552 kcal
Szaszłyczki z ziemniaków i mielonego mięsa
Szaszłyczki z ziemniaków i mielonego mięsa /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (13:29)
Grillowane szaszłyki.
Składniki na 6 osób:
- 1 kg ziemniaków, - 400 g mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - 2 łyżki bułki tartej, - 1 łyżeczka musztardy, - sól, - pieprz, - 3 cebule, - 3 kolorowe papryki, - 1 łyżki grubej sól, - kolorowy pieprz, - 2 gałązki tymianku, - 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki umyć i gotować około 15 minut. Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, zostawić aby ostygły. Mięso, jajko, bułkę i musztardę wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm. Cebulę obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki przekroić na pół. Przygotowane składniki nadziewać na patyczki i piec na rozgrzanym grillu ok 10 minut. Krótko przed końcem grillowania ziemniaki posypać grubą solą, kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Szaszłyki polać oliwą z oliwek i podawać. Czas przygotowania 45 minutJedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal
Szaszłyki wieprzowe
Szaszłyki wieprzowe /Smacznego
Czwartek, 30 kwietnia (09:52)
- 6 cienkich kotletów wieprzowych (po ok. 100 g),- sól,- biały pieprz,- 2 łyżki średnio ostrej musztardy,- 2 pęczki pietruszki,- 140 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach,- plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji,- patyczki do szaszłyków
Początek formularza
W dziale Kuchnia chciałabyć znaleźć więcej przepisów na:
Dziękujemy. Twój głos został już zarejestrowany
Dół formularza
Mięso umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem i cienko posmarować musztardą. Pietruszkę umyć, osuszyć, listki oberwać. Kotlety obłożyć listkami pietruszki. Jeszcze raz cienko posmarować musztardą i obłożyć boczkiem. Mięso zrolować i pokroić w plastry o grubości ok 2 cm. Około 4 plastry nadziewać na jeden patyczek do szaszłyków. Na rozgrzanym grillu opiekać po 3- 4 minuty z każdej strony. Podawać udekorowane pietruszką i plastrami cytryny. Czas przygotowania 35 minutJedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal
Grillowane roladki z indyka
Grillowane roladki z indyka /Smacznego
Poniedziałek, 27 kwietnia (11:41)
Roladki z pysznym dipem.
...
Agnes2808