Zupa gulaszowa
50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
1 i 1/2 litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól
por (niekoniecznie)
ćwiartka białej kapusty (niekoniecznie)
Wołowinę (ja używam legawy) pokroić w niedużą kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę (np. polędwiczki wieprzowe) też podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę, a także pokrojonego w krążki pora. Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić smak zupy kapustą, należy ją dodać pokrojoną z usuniętymi głąbami na 30-35 min przed końcem gotowania. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (można użyć szczypty chili w proszku lub dodać ciut więcej ostrej papryki). Domieszać koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.
Koncentrat pomidorowy dajemy dopiero pod koniec duszenia, gdyż w przeciwnym razie warzywa nie dogotują się całkowicie.
Uwagi:
Przyprawy tj. paprykę słodką i ostrą, pieprz, kminek rozprowadzam w tłuszczu, czyli dodaję do smażonego mięsa z cebulą, a nie na końcu do zupy. Różnica w smaku jest moim zdaniem wyraźna.
Ja zupę tę przyrządzam w troszkę inny sposób i tu pozwolę dodać sobie mały komentarz. Mięso kroje nie w kostkę lecz drobne paski, mieszam z niewielką ilością musztardy, która powoduje, że mięso szybciej się ugotuje .Potem przed smażeniem obtaczam w mące, to da nam specyficzny posmak i nie ma potrzeby jej zagęszczać. Gdy mięso jest już kruche dodaje jeszcze pokrojone w paski ogórki i paprykę konserwową. Aha i koniecznie poza przyprawami wymienionymi w powyższym przepisie spora ilość majeranku, szczypta oregano, chili i zmiażdżone ząbki czosnku.
Ja zupę gulasz robię bez mąki. Zupę zagęszczam cebulą której stosuję w proporcji 75% wagi mięsa /cebula pokrojona w średnią kostkę i zeszklona/. Gotuję z podsmażoną wołowiną i przyprawami do momentu miękkości mięsa /cebula w tym czasie powinna się rozgotować. Stosuję także paprykę świeżą w różnych kolorach co daje fajny kolorowy efekt uwaga-paprykę dodaję na ostatnie 5 minut gotowania inaczej zejdzie z niej skórka. Na koniec dodaję /na zupę z 1kg mięsa/ ok. 2 łyżek stołowych mielonego kminku.
EmJasiek