Lasagne bolońskie i pierogi ziemniaczane.docx

(13 KB) Pobierz

Lasagne bolońskie

 

Składniki:


·       2 cebule

·       85 dag mielonego mięsa (wieprzowe)

·       2 łyżeczki oleju

·       sól, pieprz, listek laurowy

·       puszka pomidorów w zalewie (850 ml)

·       3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

·       słodka papryka

·       5 dag masła

·       4 dag mąki

·       po ¼ litra mleka i rosołu (instant)

·       25 dag kremówki

·       pudełko lasagne

·       15 dag sera żółtego, np. gouda


 

Cebulę obrać, posiekać, smażyć z mięsem 7 minut na rozgrzanym oleju (mieszać). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Sos gotować kilka minut, aż do odparowania wody. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Listek laurowy usunąć.

Przygotować sos beszamelowy: masło rozgrzać w rondlu, oprószyć mąką, zasmażyć. Polać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować przez 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem.

Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy, przykryć płatami lasagne. Posmarować je ⅓ masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego. Ponownie przykryć płatami lasagne, polać porcją mięsa i sosu, czynność powtórzyć jeszcze raz. Całość przykryć pozostałymi płatami lasagne, polać resztą sosu beszamelowego, posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w 200 °C. 


SMAŻONE PIEROGI ZIEMNIACZANE

 

·       1,5 kg ziemniaków

·       po 5 łyżek mąki ziemniaczanej i pszennej

·       2 jajka

·       bułka tarta do panierowania, olej

Farsz:

·       50 dag pieczarek

·       cebula

·       3 łyżki masła

·       sól, pieprz

Sos:

·       1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

·       pęczek pietruszki

·       gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować, ostudzić. Pokroić drobno cebulę i pieczarki, udusić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zemleć, wymieszać z jajkami, obiema mąkami, wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, wykroić 12 sporych placków, nałożyć porcje farszu, zlepić brzegi ciasta. Pierogi obtoczyć w bułce. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, smażyć pierogi na złoty kolor.

 

Sos: podgrzać śmietanę, dodać posiekaną natkę, doprawić solą, gałką i pieprzem. Podawać do pierogów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin