BURACZKI CZERWONE.doc

(19 KB) Pobierz
BURACZKI CZERWONE

BURACZKI CZERWONE

    BARSZCZYK         

 

Buraki czerwone opłukać dać do garnka i ugotować .

Ostudzić następnie obrać i pokroić w grube plastry  

Włożyć w słoiki , do każdego słoika dać:

Liść laurowy , 2 ziarnka ziela  angielskiego

4 ziarnka pieprzu , ½ łyżki kminku , zalać to zalewą.

 

ZALEWA OCTOWA:

3 szklanki wody

½ szklanki octu spirytusowego

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

3 ZESTAWY ZALEWY NA 24 SŁOIKI ½ LITRA

BURACZKI CZERWONE

          TARTE

Ugotowane buraczki odcedzić, zetrzeć dodać octu

winnego do smaku włożyć do słoików zagotować.

 

Z 20kg buraków wychodzi:

20 słoików ½ litra barszczu

20 słoików  ½ litra buraczków tartych

 

20 kg buraków osolić 8 ½ łyżki stołowej soli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin