BOGRACZ.doc

(20 KB) Pobierz
BOGRACZ

                       BOGRACZ

   

  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

50dag wołowiny / ewentualnie wieprzowiny/

2 łyżki smalcu

1świerza ostra papryka

60 dag świeżych ziemniaków

2 świeże słodkie papryki/żółte/

2pomidory

2 cebule

1ząbek czosnku

40dag marchewki i pietruszki

1łyżka słodkiej papryki

kminek, sól, pieprz

  

Na patelnie dać tłuszcz /smalec lub tłuszcz z wędzonej słoniny /

wrzucić drobno pokrojoną cebule lekko zeszklić i wtedy dorzucić

dużo papryki w proszku lekko posolić i popieprzyć uważając żeby

papryka się nie skartelizowała /można to podlać odrobiną wody wtedy

papryka się nie przypali i nie będzie gorzka /.Następnie na to wszystko

wrzucamy pokrojone mięso w kostkę dolewamy trochę wody i dusimy

we własnym sosie około 40 min. Gdy mięso jest już na wpół miękkie

dorzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę paprykę ostrą

pomidory i dusimy około 15 min. gdy  wszystko jest prawie miękkie

dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody aby to miało

konsystencje zupy, solimy i pieprzymy. Gotujemy 20 min.

                                        SMACZNEGO!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin