Curry z ryby w jogurciePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.1 kg bialej ryby,8 lyzeczek jogurtu,1/2 kg cebuli,1/4 lyzeczki sproszkowanego imbiru,1 lyzeczka slodkiej czerwonej papryki,1,5 lyzeczki garam masala (przepis w rozdziale "ogolne"),4 lyzki oleju roslinnego,sol do smaku,nac pietruszki i plasterki cytryny do przybrania.1. Oczyszczona rybe pokroic na duze kawalki i zalac na 30 min. jogurtem.2. Polowe cebul pokroic w cienkie plasterki, a reszte przetrzec na tarce izmieszac z imbirem.3. Plasterki cebuli podsmazyc w oleju na zloto. Dodac przetarta cebule, sol ina malym ogniu podgrzewac 2-3 min.4. Wlozyc rybe i pozostale skladniki, polac jogurtem i dusic pod przykryciem15 min.5. Podawac przybrane plastrami cytryny i posypane nacia pietruszki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 18.
mrufczak