BrandadePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 kg filetow z dorsza,300 g puree z kartofli,150 ml oliwy,6 zabkow czosnku,sol, pieprz,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,100 g tartego ementalera,200 ml sosu pomidorowego.1. Filety osolic i gotowac ok. 6 min w niewielkiej ilosci wody. Odcedzic, osuszyc i podzielic na male kawaleczki.2. Czosnek obrac i rozetrzec z sola i pieprzem. Polaczyc z ryba i dokladniewymieszac. Przelozyc na patelnie z silnie rozgrzana oliwa, zmniejszyc ogiendo malego i smazyc, ciagle mieszajac 30 min.3. Zdjac z ognia, dodac puree z kartofli i mieszac intensywnie dalej 5min.Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic na 5 min do nagrzanego dotemp. 240żC piekarnika.4. Podawac z usmazonymi na oliwie grzankami, przybrac zielona pietruszka. Osobno podac tarty ser i sos pomidorowy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 48.
mrufczak