Jabłka zapiekane z cynamonem.doc

(25 KB) Pobierz
Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka zapiekane z cynamonem

 

 

 

4 duże winne jabłka
1,5 łyżki masła
2 łyżki miodu
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych migdałów
szczypta imbiru
1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Jabłka umyć, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Rodzynki wymieszać z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem. Tak przygotowanym farszem wypełnić jabłka. Następnie owinąć je w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200 st. Śmietanę kremówkę lekko ubić z dodatkiem cukru i cynamonu. podawać osobno do gorących jabłek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin