Jabłka zapiekane z cynamonem
4 duże winne jabłka1,5 łyżki masła2 łyżki miodu5 dag rodzynek5 dag posiekanych migdałówszczypta imbiru1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)1 łyżeczka cukru1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Jabłka umyć, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Rodzynki wymieszać z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem. Tak przygotowanym farszem wypełnić jabłka. Następnie owinąć je w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200 st. Śmietanę kremówkę lekko ubić z dodatkiem cukru i cynamonu. podawać osobno do gorących jabłek.
kasica171