Nalewka owocowa UłankaKilkunasto litrowy gąsior napełnić jakimkolwiek jagodami, zalać spirytusem o mocy 70ř i trzymać na słońcu przez 2 tygodnie.Po upływie tego czasu (jagody powinny zbieleć).Zlać spirytus i zalać nim odpowiednio mniejszą porcję świeżych jagód tego samego gatunku.Gdy nalewka dobrze naciągnie po raz drugi, przefiltrować ją przez flanelowy woreczek i na każdy litr odmierzyć ok. 0,5 kg cukru.Płyn wlać do sporego garnka lub rondla, zaznaczyć wewnątrz naczynia poziom płynu, wsypać utłuczony (miałki) cukier i gotować na niewielkim płomieniu pod przykryciem, dopóki nalewka nie wróci do poprzedniej ilości; co pewien czas należy zatem sprawdzać jej poziom, czyniąc to bardzo ostrożnie, ze względu na bliskość palnika gazowego!Gdy ostygnie, zlać do mniejszych naczyń, a po 10 dniach (w tym czasie zanieczyszczenia powinny opaść na dno) przelać butelek.Pozostałość można pić, ale płyn trzeba uprzednio przefiltrować przez bibułę.
mrufczak