Ciasto:4 jajka1 szkl. cukru1/2 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wodyMasa jabłkowa:1 kg kwaskowych jabłek1 litr wody1 szkl. cukru2 torebki budyniu waniliowego4 białka1/2 szkl. cukru20 dkg wiórków kokosowych
Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na pulchną masę. Ostrożnie dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Powoli dodawać oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wodę. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki (30x35) i upiec w dość ciepłym piekarniku na złoty kolor (ok. 180 stopni C; ok. 30 minut)Masa jabłkowa:Obrane jabłka pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka i obgotować w litrze osłodzonej ( szkl. cukru) wody na małym ogniu. Odlać 1 szklankę wywaru z jabłek. 2 budynie rozprowadzić w 1 szklance wywaru z jabłek, zagotować i mieszać aż zgęstnieją.Białka ubić z 1/2 szkl. cukru na sztywną pianę, dodać wiórki i ostrożnie wymieszać.Na ostudzone ciasto biszkoptowe wyłożyć obgotowane jabłka. Na owoce wylać budyń i na budyń położyć pianę z białek z wiórkami.Całość piec ok. 30 minut na złoty kolor.
chomisiaczki