Tort bezowy40 dag bezów,2 szklanki słodkiej śmietanki (18-procentowej),2 torebki cukru waniliowego,2 łyżki cukru pudru,4 łyżeczki żelatyny,sok z 1/4 cytryny,1 puszka ananasa,2 pomarańcze,6 mandarynek,1 kiwi,1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki.Ananasy osączyć na sitku.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkachzimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści.Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puderi cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynęi sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać warstwami : bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godz. wlodówce.
mrufczak