Warzywna zapiekanka.doc

(75 KB) Pobierz
Warzywna zapiekanka

Warzywna zapiekanka

Fot. StockFood/Free

Porcja: 364 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Składniki na 4 porcje

·         cukinia 

·         3 strąki papryki 

·         4 łyżki oliwy 

·         1/2 kalafiora 

·         300 g makaronu rurki 

·         2 łyżki tartej bułki 

·         1-2 ząbki czosnku 

·         300 g żółtego sera 

·         masło do formy 

·         sól 

·         pieprz

Cukinię opłukać. Pokroić w szerokie plastry. Paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pociąć w dość grube kawałki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie: najpierw cukinię, a potem paprykę.

Kalafior opłukać, podzielić na cząstki. Podgotować w małej ilości wody lub na parze.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z warzywami, tartą bułką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki zapiekanki ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym na grubej tarce lub pokrojonym w plastry serem. Piec 15 minut w 200°C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin