Babka ziemniaczana z pieczarkami.docx

(20 KB) Pobierz

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Składniki

·         ziemniaki 1 kg

·         cebula 3 szt

·         ser żółty 5 dag

·         pieczarki 25 dag

·         jajka 2 szt

·         masło 2 łyżki

·         bułka tarta 2 łyżki

·         sól

·         pieprz do smaku

·         tłuszcz do smarowania formy

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać i opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą.
Ugotować pod przykryciem.
Odcedzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Oczyszczoną cebulę oraz pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć z ziemniakami.
Dodać żółtka i ubitą z białek pianę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku, aż ser się zrumieni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin