Babka ziemniaczana z pieczarkami
· ziemniaki 1 kg
· cebula 3 szt
· ser żółty 5 dag
· pieczarki 25 dag
· jajka 2 szt
· masło 2 łyżki
· bułka tarta 2 łyżki
· sól
· pieprz do smaku
· tłuszcz do smarowania formy
Ziemniaki obrać i opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą.Ugotować pod przykryciem.Odcedzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Oczyszczoną cebulę oraz pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć z ziemniakami.Dodać żółtka i ubitą z białek pianę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać.Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Posypać startym żółtym serem.Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku, aż ser się zrumieni.
Cesiooo