MAŚLANE ROGALIKI.docx

(11 KB) Pobierz

MAŚLANE ROGALIKI

 

SKŁADNIKI:

·         15 dag masła

·         15 dag cukru

·         15 dag mąki

·         2 jajka

·         2 żółtka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         Tłuszcz do smarowania formy

 

Masło z cukrem utrzeć na krem+ po kolei 1 jajko i 2 żółtka bez przerwy ucierając.  Wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę i wyrabiamy miękkie cisto, które następnie wkładamy na 1 godz. do lodówki. Gdy już jest schłodzone, formujemy z niego cienkie wałeczki, zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Rogaliki smarujemy rozbełconym jajkiem. Pieczemy 10-12 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

SMACZNEGO!!! JJJ

Zgłoś jeśli naruszono regulamin