Kuchnia Żydowska - Kugiel ziemniaczany.pdf
(
17 KB
)
Pobierz
4837063 UNPDF
Kuchnia Żydowska:
Kugiel ziemniaczany
SKŁADNIKI:
6-8 ziemniaków
1 duża cebula (starta na drobnej tarce)
6 łyżek mąki macowej (lub drobno pokruszonej macy)
2-3 jajka
5-7 łyżek oleju
sól
pieprz
olej do formy
WYKONANIE:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na dro bnej tarce, wymieszaj ze startą cebulą, mąką macową, jajkami oraz
olejem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową masą napełnij nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania, piecz 45 minut w
temp. 160°C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa i chrupiąca.
Podawaj z dowolnym pikantnym sosem, np. pomidorowym.
Plik z chomika:
szoszana
Inne pliki z tego folderu:
KOBIETA ŻYDOWSKA.doc
(175 KB)
Chaim_Nachman_Bialik.doc
(64 KB)
Kuchnia Żydowska - Kugiel ziemniaczany.pdf
(17 KB)
KUCHNIA SEFARDYJSKA.doc
(139 KB)
slownik podstawowych pojęć związanych z kulturą żydowską.pdf
(125 KB)
Inne foldery tego chomika:
beit chaim
chasydyzm
cmentarze
film jidysz
historia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin