Dorsz po grecku6 kostek filetów z dorsza (70 dag),8 cebul (60 dag),1/2 szklanki oliwy,2 pomidory,2 cytryny,2 łyżki masła,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki soli,1 łyżeczka pieprzu.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć naoliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę dopieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączoneposolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem.Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny.Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić dopiekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min.Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia,ze świeżym białym pieczywem.
pmm3