Kasza gryczana (zapiekana) z grzybami
Składniki:
¨ 2 szklanki kaszy gryczanej (palonej)
¨ 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
¨ 1 – 2 cebule
¨ 2 łyżki pestek słonecznika
¨ Łyżka startego parmezanu
¨ 6 – 8 dag masła
¨ Kostka bulionowa grzybowa
¨ 2 łyżki oleju
¨ Sól, pieprz
Wykonanie:
ü Ugotować kaszę w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego i soli.
ü Umyte i starannie osączone grzyby pokroić na spore kawałki, odparować
na suchej patelni, dodać łyżkę masła i obsmażyć.
ü Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
ü Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wypełnić kaszą wymieszaną
z grzybami, cebulą, parmezanem, pestkami słonecznika i resztką masła.
ü Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180OC.
ü Zapiekać 10 min. pod przykryciem i 10 min. bez przykrycia
Smacznego!!!
wielkibrat80