Z grzybami.docx

(12 KB) Pobierz

Kasza gryczana (zapiekana) z grzybami

 

 

 

Składniki:

¨                2 szklanki kaszy gryczanej (palonej)

¨                50 dag pieczarek lub grzybów leśnych

¨                1 – 2 cebule

¨                2 łyżki pestek słonecznika

¨                Łyżka startego parmezanu

¨                6 – 8 dag masła

¨                Kostka bulionowa grzybowa

¨                2 łyżki oleju

¨                Sól, pieprz

 

 

 

Wykonanie:

ü               Ugotować kaszę w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego i soli.

ü               Umyte i starannie osączone grzyby pokroić na spore kawałki, odparować

na suchej patelni, dodać łyżkę masła i obsmażyć.

ü               Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.

ü               Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wypełnić kaszą wymieszaną

z grzybami, cebulą, parmezanem, pestkami słonecznika i resztką masła.

ü               Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180OC.

ü               Zapiekać 10 min. pod przykryciem i 10 min. bez przykrycia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin