Sernik w kruchym cieście.doc

(24 KB) Pobierz
Sernik w kruchym cieście

Sernik w kruchym cieście

Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 75 minut.

§         750 g dwukrotnie mielonego twarogu,

§         150 g masta,

§         4 jajka

§         200 g cukru,

§         cukier waniliowy

Ciasto

§         300 g mąki,

§         100 g masła

§         100 ml śmietany,

§         2 żółtka

§         łyżka cukru pudru,

§         tłuszcz do smarowania blachy

Lukier

§         1/2 szklanki cukru pudru

§         cukier waniliowy

§         białko,

§         sok z cytryny

©   Z mąki, 100 g masła, śmie­tany, łyżki cukru pudru i 2 żół­tek zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.

©   150 g masła utrzeć z cu­krem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać z se­rem i pianą z ubitych białek.

©   Ciasto rozwałkować na dwa placki. Jeden włożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać widel­cem. Podpiec ok. 10 minut na lekko złoty kolor.

©   Na podpieczony blat wyło­żyć masę serową. Przykryć płatem surowego ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec godzinę w rozgrzanym do 200 °C piekarniku (po 15 mi­nutach temperaturę zmniej­szyć do 180 °C).

©   Cukier na lukier razem z białkiem i cukrem wanilio­wym utrzeć na gładką ma­sę. Doprawić sokiem z cytry­ny. Lukrem posmarować wierzch ciasta. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego do 160 °C piekarnika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin