Sernik w kruchym cieście
Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 75 minut.
§ 750 g dwukrotnie mielonego twarogu,
§ 150 g masta,
§ 4 jajka
§ 200 g cukru,
§ cukier waniliowy
Ciasto
§ 300 g mąki,
§ 100 g masła
§ 100 ml śmietany,
§ 2 żółtka
§ łyżka cukru pudru,
§ tłuszcz do smarowania blachy
Lukier
§ 1/2 szklanki cukru pudru
§ białko,
§ sok z cytryny
© Z mąki, 100 g masła, śmietany, łyżki cukru pudru i 2 żółtek zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
© 150 g masła utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać z serem i pianą z ubitych białek.
© Ciasto rozwałkować na dwa placki. Jeden włożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać widelcem. Podpiec ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
© Na podpieczony blat wyłożyć masę serową. Przykryć płatem surowego ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec godzinę w rozgrzanym do 200 °C piekarniku (po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 °C).
© Cukier na lukier razem z białkiem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Doprawić sokiem z cytryny. Lukrem posmarować wierzch ciasta. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego do 160 °C piekarnika.
bakawojtek