· główka kapusty
· 1 kg łopatki wieprzowej
· 3 jajka
· 2 torebki ugotowanego ryżu
· 1 cebula
· 30 dkg parzonego wędzonego boczku
· sól+pieprz
· szklanka bulionu z kostki
· masło do posmarowania formy
· sos pomidorowy
· 1 kostka rosołowa knorr
· ½ litra wody
· listek laurowy
· ½ łyżeczki magi
· 1 łyżka mąki
· sól +pieprz do smaku
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso skręcić przez maszynkę,razem z cebulą.Dodać ugotowany ryż,jajka ,sól i pieprz,wyrobić masę.(doprawic smak wg własnego gustu)Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba.Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości,ściągać z główki ugotowane miękkie liście . Zciąć z liści zgrubienia,nakładać farsz zwijać najpierw boki,potem przód.Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym masłem.Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki) Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem. Przepis na sos:Do wody dodać kostkę ,listek laurowy,koncentrat pomidorowy,maggi wszystko zagotować.Na końcu dodać mąkę, rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać gołąbki.Smacznego
rysioo4