Gołąbki pieczone z boczkiem.doc

(87 KB) Pobierz
Gołąbki pieczone z boczkiem

Gołąbki pieczone z boczkiem

 

Składniki

·         główka kapusty

·         1 kg łopatki wieprzowej

·         3 jajka

·         2 torebki ugotowanego ryżu

·         1 cebula

·         30 dkg parzonego wędzonego boczku

·         sól+pieprz

·         szklanka bulionu z kostki

·         masło do posmarowania formy

·         sos pomidorowy

·         1 kostka rosołowa knorr

·         ½ litra wody

·         listek laurowy

·         ½ łyżeczki magi

·         1 łyżka mąki

·         sól +pieprz do smaku

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

Opis przygotowania

Mięso skręcić przez maszynkę,razem z cebulą.Dodać ugotowany ryż,jajka ,sól i pieprz,wyrobić masę.(doprawic smak wg własnego gustu)Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba.Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości,ściągać z główki ugotowane miękkie liście . Zciąć z liści zgrubienia,nakładać farsz zwijać najpierw boki,potem przód.Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym masłem.Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki) Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem. Przepis na sos:Do wody dodać kostkę ,listek laurowy,koncentrat pomidorowy,maggi wszystko zagotować.Na końcu dodać mąkę, rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgęstnieje.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać gołąbki.Smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin