W październikowej KUCHNI Masy, kremy, ciastka, bułeczki... słowem, maślane specjały Cudowne jabłka - owoce wiecznej młodości Na październikowe popołudnie - smakowity podwieczorek Pomidorowe zupy na różne sposoby Pyszne ciasta ze śliwkami Arbuzy - nie tylko dla spragnionych KUCHNIA - to się czyta ze smakiem m i i RY У Konfitury z zielonych pomidorów 1 kg małych zielonych pomidorów, 1 kg cukru, _______10 dag rodzynek,_______ cienko obrana skórka z 1/2 pomarańczy, 1 kawałek cynamonu (2 cm), po 4 goździki i ziarna ziela angielskiego Pomidory umyć, osaczyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, włożyć do cedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Pomidory wraz ze skórką pomarańczową i przyprawami włożyć do syropu i gotować 3 min. Potem zdjąć z ognia, przykryć ście-reczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu. Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia. Konfitury z czerwonych pomidorów 1 kg drobnych, twardych i dojrzałych pomidorów, 1,5 kg cukru, 1/2 szklanki rumu, 1 cytryna, po 3-4 goździki i ziarna ziela angielskiego Pomidory sparzyć, obrać, polać rumem i pozostawić do następnego dnia. Z cukru i 3 szklanek wody ugotować syrop, włożyć do niego pomidory, goździki oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu dotąd, aż syrop zgęstnieje. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą. Z owocu otrzeć skórkę, wycisnąć sok i pod koniec gotowania dodać do konfitur. Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia. Sałatka „Riwiera" ІШ3 4 pomidory (50 dag), 2 cebule (15 dag), 1/2 główki sałaty kędzierzawej, 1 puszka tuńczyka w oleju (18,5 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki natki pietruszki SOS 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka ostrej musztardy, _______4 łyżki oliwy,_______ szczypta cukru, sól, pieprz Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w krąż-. ki. Sałatę umyć, osaczyć i porozrywać \na mniejsze kawałki. Jajka obrać % i pokroić w plasterki. Tuńczyka osaczyć i podzielić na kawałki. Wszystkie składniki ułożyć de-\ i koracyjnie w sala- terce lub puchar- \ kach. v Przygotować sos: ocet wymieszać z musztardą, przyprawami i oliwą. Sałatkę polać sosem oraz posypać natką pietruszki. (4 porcje) Pomidory z farszem anchois 2 pomidory (20 dag); do przybrania: 4 filety anchois FARSZ ______2 łyżki bułki tartej,______ 1 żółtko, 1 filet anchois, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć (miąższ zachować). Przygotować farsz: czosnek obrać, zmiażdżyć. Miąższ z pomidorów i filet anchois posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z pozostałymi. Doprawić solą oraz pieprzem. Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przestudzone przybrać anchois. Podawać ciepłe. (2 porcje) Gniazdka makaronowe 10 dag makaronu nitki, 3 pomidory (30 dag), 4 pieczarki (5 dag), 20 dag twarożku ziarnistego wiejskiego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanej_____ świeżej bazylii, ■ _________sól, pieprz;_________ do przybrania^g plasterków salami7ligtki bazylii Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Uformować z niego 8 gniazdek, obsmażyć na rozgrzanym oleju, osaczyć i trzymać w ciepłym miejscu. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i również pokroić w plasterki. Twarożek wymieszać z bazylią, solą i pieprzem. Salami pokroić w paseczki. Na gniazdkach rozłożyć plastry pomidorów i pieczarek oraz porcje twarożku. Przybrać salami i bazylią. (8 porcji) Sałatka z pomidorami Щ i awokado _____2 awokado (60 dag),_____ 3 pomidory (25 dag), ______2 cebule (15 dag),______ ______3 jajka przepiórcze,______ 2 łyżki natki pietruszki SOS 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka soku z cytryny, ^jjyżeczka ostrej musztardy, 6 czarnych oliwek, sól, pieprz Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Jajka przepiórcze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i każde przekroić na pół. Awokado umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, owoce obrać i pokroić w kostkę. Pomidory połączyć z cebulą, jajkami, oliwkami i awokado. Polać sosem i starannie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki. [4 porcje) Pomidory nadziewane twarogiem 8 pomidorów (1,2 kg); do wysmarowania formy: 2 łyżki oliwy NADZIENIE 10 dag tłustego sera twarogowego, 2 jajka, 10 czarnych oliwek bez pestek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 2 cebulki dymki ze szczypiorem, sól, pieprz Pomidory umyć, ściąć czubki, owoce wydrążyć (miąższ wykorzystać do zupy lub sosu) i osaczyć na sitku. Przygotować nadzienie: cebulki umyć, obrać i posiekać ze szczypiorem. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Ser utrzeć z jajkami na gładką masę, dodać cebulkę, czosnek, oliwki, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszać. Pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z białym pieczywem. (4 porcje) Pomidory nadziewane szynką _____8 pomidorów (1 kg), 2 łyżki masła, sól, pieprz NADZIENIE 15 dag szynki wędzonej, 1 puszka koncentratu pomidorowego (7 dag), 15 dag sera tylżyckiego, __________sól, pieprz Pomidory umyć, osaczyć, ściąć czubki, a owoce wydrążyć, i posypać w środku solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki na 30 min. Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce. Szynkę zemleć, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i , serem, doprawić so- i lą i pieprzem. Pomidory na- I pełnić nadzieniem, li włożyć do naczynia ^ żaroodpornego, przykryć ściętymi czubkami, skropić stopionym masłem i zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. (4 porcje) Pomidory duszone w śmietanie _____7 pomidorów (1 kg),_____ 4 cebule (25 dag), 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietany 18-procentowej, 3 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki masła, szczypta tymianku, sól, pieprz Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać i dusić 3 min na maśle. Dodać pomidory oraz przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki. (6 porcji) Kurczak tapado Ш§Р _____1 kurczak podzielony na części (1,3 kg), 3 obrane pomidory (50 dag), 1 pokrojona cebula (8 dag), 2 posiekane ząbki czosnku, 20 zielonych _____oliwek, 12 kaparów,_____ 16 obranych i drobno pokrojonych migdałów, 3 łyżki rodzynek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżki sherry, 1 kawałek cynamonu (3 cm), 4 goździki, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 gałązka tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Kawałki kurczaka podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, oliwki, kapary, migdały, rodzynki, cynamon, goździki, ziarna pieprzu, zioła, liście laurowe oraz sól, po 3 min włożyć mięso i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na 2 min przed końcem duszenia wlać sherry, przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka podawać w wieńcu z ryżu ugotowanego na sypko, z sosem, w którym się dusi (8 porcji) Pomidorowy koktajl witaminowy 10 pomidorów (80 dag), 1 jabłko (15 dag), 3 łodygi selera naciowego, 10 kostek lodu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ________sól, pieprz________ Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazda nasiennego. Gałązki selera umyć, odciąć listki (zostawić do przybrania), a łodygę obrać z włókien, pokroić w plasterki i zmiksować z pomidorami, jabłkiem oraz kostkami lodu. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Koktajl wlać do wysokich szklanek i przybrać listkami selera. (4 porcje) Danie meksykańskie 60 dag mięsa wołowego, 1 szklanka czerwonej fasoli, 1/2 szklanki kukurydzy, 3 cebule (30 dag), 1 ząbek czosnku, 2 czerwone papryki (40 dag), І ' % Г ■ щвшррдтар** ^ -^ ■■*- б &«.« ? IHe-a <кЪ-\к%Ж •ь'лгп'А. ■^v ' 7 3 pomidory (45 dag), 1 papryczka chili, 4 łyżki smalcu, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, __________sól, pieprz__________ Fasolę umyć, moczyć przez noc, a następnie ugotować na pół-twardo w tej samej wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem soli, i przecedzić (wodę od gotowania zostawić). Mięso umyć, osaczyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu mocno rozgrzać smalec i usmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek oraz pomidory. Potrawę dusić 10 min, następnie podlać wodą od gotowania fasoli, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godz. Papryki i papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodać do potrawy na 30 min przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem. Potrawę można zaprawić czerwonym winem lub śmietaną. (4-6 porcji) Ragout z ogona Щ wołowego z pomidorami 1 kg ogona wołowego, 10 dag surowego boczku, 4 pomidory (50 dag), 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula (10 dag), 1 ząbek czosnku, po 1 szklance 2 szklanki wywaru z mięsa, po 1 łyżce łagodnej przyprawy bulionu i białego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz Mięso umyć, osaczyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, oczyścić z włókien i skośnie pokroić na małe k...
wieslaw7105