· 500 g makaronu
· 500 g kiełbasy np. jałowcowej
· 1 słoiczek pieczarek marynowanych ok 425ml
· 100 g sera żółtego tłustego Np. gouda
· 3/4 szkl. mleka
· 2 jajka
· 1 pęczek natki pietruszki
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· 2 łyżki ketchupu
· 2 łyżki oleju
· 1 puszka kukurydzy
· sol
· pieprz
· tłuszcz do blachy
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo
2. Z kiełbasy zdjąć skore , przekroić wzdłuż na pół i później w plasterki i podsmażyć ja na patelni na odrobinie tłuszczu
3. Pieczarki osączyć i pokroić na połówki
4. Pietruszkę drobno posiekać
5. Kukurydze i makaron osączyć i wszystko to razem wymieszać
6. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć tu gotowa masę
7. Jajka rozmieszać w mleku doprawić do smaku i polać tym danie później zapiekać je w nagrzanym piekarniku przez ok20 minut w 200*C
8. Koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanka wody doprawić sola i pieprzem polać zapiekankę i całość posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut na zloty kolor
barbarello