Krówka.doc

(22 KB) Pobierz
Krówka

 

Krówka

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

·         3 szklanki mąki

·         10 dag masła

·         4 łyżki miodu

·         cukier waniliowy

·         ½ szklanki cukru

·         2 jajka

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa I:

·         ½ litra śmietany 30%

·         2 łyżki cukru pudru

·         cukier waniliowy

·         2 "śmietan-fix"

 

Masa II:

·         puszka mleka skondensowanego słodzonego

·         20 dag orzechów włoskich

 

 

Sposób wykonania:

 

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin