Budowa Grillo - Wędzarni Grill&Smoker.pdf

(781 KB) Pobierz
Smoker
Smoker & Grill
Budowa Grillo - W ę dzarni
© Copyright by Paweł Wieczorkiewicz
Spis treści:
1. Materiały
2. Kosztorys
3. Fundament
4. Palenisko dla wędzarni
5. Wędzarnia i Grill
6. Pierwsze uruchomienie wędzarni
7. Rysunki
8. Fotografie (detale)
9. Kilka unikalnych przepisów na grillowanie i wędzenie
31432763.001.png
Materiały
Do przedstawionej w niniejszym opracowaniu wędzarni uŜyto następujących materiałów
(ceny w zaokrągleniu):
£ Cegła pełna silikatowa
750 szt
= 488,00 zł
£ Cegła szamotowa
75 szt
= 243,00 zł
£ Pustak ceramiczny kominowy
7 szt
= 16,00 zł
£ Gruz budowlany lub kamień polny
2 t
= 50,00 zł
£ świr
5 t
= 150,00 zł
£ Cement
1 / 2 t
= 275,00 zł
£ Wapno
90 kg
= 36,00 zł
£ Pręt zbrojeniowy Φ 8mm
25 mb
= 21,00 zł
£ Pręt zbrojeniowy Φ 10mm
10 mb
= 12,00 zł
£ Pręt zbrojeniowy Φ 12mm
12 mb
= 19,00 zł
£ Papa izolacyjna
5 m 2
= 8,00 zł
£ Drzwi z profilowanej blachy stalowej 50cm x 52 cm
2 szt
= 150,00 zł
£ Drzwi z profilowanej blachy stalowej 77cm x 92 cm
1 szt
= 90,00 zł
£ Siatka stalowa (z drobnym oczkiem)
1 m 2
= 8,00 zł
£ Ruszt z prętów stalowych
1 szt
= 110,00 zł
£ Termometr (dla kotłów wodnych)
1 szt
= 24,00 zł
Kosztorys
Kosztorys wykonano na podstawie cen w hurtowni materiałów budowlanych na dzień 1 czerwca 2005
roku w Poznaniu.
Materiały
- ceny materiałów brutto
= 1700,00 zł
- murarz @ 10,00zł/godz. X 60 = 600,00 zł
- pomocnik @ 6,00zł/godz. X 50 = 300,00 zł
Razem (brutto)
= 2600,00 zł
Wykonawstwo
Fundament (wykonanie) :
1. Wykonanie wykopu
2. UłoŜenie kanału z cegły ceramicznej kominowej
3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie
4. Wypełnienie Ŝwirem – zagęszczenie
5. Wykonanie szalunków
6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8mm (siatka 10cm X 10cm)
7. Betonowanie
8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa)
9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu
Palenisko dla w ę dzarni (wykonanie) :
1. Wykonanie wykopu
2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy uŜyć gliny)
3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego
4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej
5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77cm x 92 cm
W ę dzarnia i Grill (wykonanie) :
1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek
2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla
3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12mm (siatka 10cm X 10cm)
4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy uŜyć gliny)
5. Murowanie pozostałej części konstrukcji
6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10mm
7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50cm x 52 cm
8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wedzarki
9. Instalacja termometru
Pierwsze uruchomienie w ę dzarni
Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zaleŜny od warunków atmosferycznych),
rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90C
przez około 6 godzin. Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów
pozostałych po pracach budowlanych.
Rysunki
1. Strona frontowa
2. Strona tylna
3. Strona boczna
4. Rzut poziomy
5. Palenisko do wędzarni
31432763.002.png
31432763.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin