Kiełbasa swojska.txt

(0 KB) Pobierz
4 kg kark�wki,
0,5 kg m�odej wo�owiny,
1 kg s�oniny,
2 szklanki bulionu,
200 g soli
15 g saletry,
15 g pieprzu,
15 g. ziela angielskiego,
10 g papryki,
12 � 15 z�bk�w czosnku
cienkie jelito.

Mi�so przepuszczamy przez maszynk� z sitkiem o oczkach �redniej grubo�ci, s�onin� przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy mas� mi�sna ze s�onina, sol� , saletr� , przyprawami ut�uczonymi w mo�dzierzu oraz czosnkiem roztartym z sol�. Dodajemy bulion i wyrabiamy na g�adk� mas�. Wk�adamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Nape�niamy jelita, formuj�c batony d�ugo�ci 30 � 45 cm i nak�uwamy je. Suszymy w przewiewnym i ch�odnym miejscu 4 � 6 godz., potem w�dzimy 12 � 16 godz. ciep�ym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin