PRZEPISY WIGILIJNE.doc

(1177 KB) Pobierz
PRZEPISY WIGILIJNE

PRZEPISY WIGILIJNE

 

 

Sernik                                                                     

Ciasto kruche zagnieść i włozyć na 1/2 godziny do zamrażalnika. W tym czasie ubić jajka z cukrem i solą ,dodać olej,twaróg,mleko,aromat,kisiel,sodę i dokładnie wymieszać.

Porcje:6

Koszt:25.00 zł

Trudność:Średni

Czas:2.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 4 żóltka 1 szklanka cukru drobnego 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi 1 aromat cytrynowy szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 2 duże kisiele cytrynowe (po 80 g ) 4 jajka 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru drobnego 1 aromat cytrynowy szczypta sody oczyszczonej szczypta soli 4 białka ubite z 3/4 szklanki cukru

Jak przyrządzić?

Ciasto kruche zagnieść i włozyć na 1/2 godziny do zamrażalnika. W tym czasie ubić jajka z cukrem i solą ,dodać olej,twaróg,mleko,aromat,kisiel,sodę i dokładnie wymieszać. Ciastem wykleić blachę 25/40 ,również boki .Wlać mase serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C.Piec godzinę.Ok.10 minut przed planowanym wyjęciem ciasta wyłozyć na sernik ubite białka z cukrem i delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika.Łzy pojawią się po wystudzeniu ciasta.U mnie nigdy nie ma szans aby ciasto przetrwało całe do tego momentu.

Śledzik z cebulą w oliwce             

 

Sledzie pokroic na dzwonka,cebule obrac pokroic w krazki.

Porcje:3

Koszt:15.00 zł

Trudność:Łatwy

Czas:1.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

1 kg platow sledziowych w occie z beczki, cebula olej pieprz.

Jak przyrządzić?

Sledzie pokroic na dzwonka,cebule obrac pokroic w krazki. Nastepnie ukladamy w okraglej misce lub salaterce: sledz,cebula,pieprz,sledz,cebula,pieprz,az do wyczerpania skladnikow. Na koncu zalewamy olejem,odstawiamy do lodowki na 2-3 dni. Po 2-3 dniach jak salatka sie przegryzie,odcedzamy na sitku lub poprostu jemy wyciagajac z oleju,mozna jesc sledzika z cebula jesli ktos lubi.

 

 

 

 

Serniko-makowiec z wisniami                           

Skladniki na ciasto razem zagniesc. 2/3 ciasta wylozyc tortownice (26 cm), tworzac rowniez boki.

Porcje:6

Koszt:30.00 zł

Trudność:Średni

Czas:3.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

ciasto: 200 g maki 1/2 op. proszku do pieczenia (malego) 90 g cukru 1 jajko szczypta soli 30 g kakao 100 g masla masa: 500 g twarozku lub mielonego twarogu 2 jajka 160 g cukru 2 op. cukru waniliowego 2 op. budyniu waniliowego w proszku 1 szklanka oleju 20 g maki ziemniaczanej 125 g gotowej masy makowej 1 sloik wisni maka ziemniaczana do obtaczania wisni

Jak przyrządzić?

1. Skladniki na ciasto razem zagniesc. 2/3 ciasta wylozyc tortownice (26 cm), tworzac rowniez boki. 2. Skladniki na masa (oprocz wisni) razem wymieszac. Wisnie dobrze osaczyc i obtoczyc je w mace ziemniaczanej, dolozyc do masy, wymieszac i wylac na ciasto. Z reszty ciasta zrobic kleksy i ulozyc je na masie. 3. Piec w 180°C przez ok. 55 minut. Sprawdzic patyczkiempo uplywie tego czasu. Gdybyb bylo jeszcze mokre dopiec jeszcze 5 minut. Przed spozyciem dobrze wystudzic.

 

 

 

 

 

 

Bigos staropolski                                         

 

Kapuste dobrze przeplukac 2-3 razy, jesli jest baaardzo kwasna, odcedzic na duzym sicie. Umiescic ja w duzym garnku, zalac niewielka iloscia wody i gotowac na malym ogniu bez przykrycia.

Porcje:0

Koszt:20.00 zł

Trudność:Łatwy

Czas:3.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

1 kg kapusty kiszonej 1 kg róznych miesiw : pieczeni wolowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wedzonki, dobrej kielbasy w dowolnych proporcjach 1 cebula kilka grzybków suszonych lub w razie kryzysu grzybowego mozna dodac pieczarki ale to juz nie to samo 2-3 suszone sliwki ½ szklanki czerwonego wina lub madery 2 lyzki smalcu - czesto z niego rezygnuje 1 czubata lyzka maki swiezo zmielony pieprz sól do smaku

Jak przyrządzić?

Kapuste dobrze przeplukac 2-3 razy, jesli jest baaardzo kwasna, odcedzic na duzym sicie. Umiescic ja w duzym garnku, zalac niewielka iloscia wody i gotowac na malym ogniu bez przykrycia. Miesa i wedliny pokroic w równe kawalki i dodac do kapusty (unikac tlustych kawalków). Wrzucic namoczone lub obgotowane grzybki (lub/i pieczarki pokrojone w kostke). Calosc gotowac dlugo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac (sos nie moze zbyt szybko odparowac). Stopniowo dosypac sól oraz duzo pieprzu. Nie dodawac zadnych innych przypraw. Wrzucic sliwki. mozna, ale nie trzeba ; Na smalcu podsmazyc posiekana cebule, posypac maka, zrobic zasmazke (z dodatkiem zimnej wody). Zaciagnac bigos, podlac winem, gotowac kilka minut. Dobrze jest przez kilka dni bigosu nie jesc, lecz na przemian zamrazac i odgrzewac. zaczarowana przepisem bieszczackim, polecam dodac galazke jalowca, odrobine suszonego majeranku, ziele angielskie pod koniec duszenia

Jak podawać?

Z pieczywem bądź ziemniakami.

 

Sałatka z Podsmażanymi Kartofelkami i Śledzikiem

Ugotować kartofelki w mundurkach, ostudzić, obrać. Boczek pokroić na cieniutkie paseczki i zesmażyć na chrupiąco.

Porcje:0

Koszt:0.00 zł

Trudność:Łatwy

Czas:0.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

Ok.0.5 kg.bardzo małych okrąglutkich kartofelków , 200 g. wędzonego boczku, mielona papryka(ostra lub słodka-lub pól na pół:))) , 1/2 dużej sałaty, 1-2 ząbki czosnku, 200g.śledzi w oleju, sól, oliwa(ok.3 łyżki)

Jak przyrządzić?

Ugotować kartofelki w mundurkach, ostudzić, obrać. Boczek pokroić na cieniutkie paseczki i zesmażyć na chrupiąco. Wrzucić kartofelki-obsmażyć na złoto. Oprószyć solą,obsypać papryką. Śledzie pokroić na kawałki. Salaterkę natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku (drugi można drobno posiekać i dodać do sałatki, lub poprzestać po prostu na tym jednym) . Porwać sałatę na kawałki,wyłożyć nią salaterkę. Na sałatkę-ziemniaczki,boczek i śledzie. Leciutko przemieszać. Gdyby była zbyt sucha lekko skropić oliwą. Sałatka naprawdę przepyszna i prosta. Świetnie sprawdza się na imprezach w plenerze...

 

Pieczeń wieprzowa z jabłkami             

Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu (w chłodziarce) na 24 godziny.

Porcje:4

Koszt:40.00 zł

Trudność:Średni

Czas:3.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

Składniki: 50 dkg wieprzowiny bez kości, 4 dkg tłuszczu, 1 dkg mąki, 40 dkg jabłek, 10 dkg cebuli, sól, pieprz, cukier, majeranek.

Jak przyrządzić?

Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu (w chłodziarce) na 24 godziny. Następnie posypać mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno pokrajanej cebuli i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki. Miękką pieczeń wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami, polać przetartym i doprawionym sosem, piec około 5 minut. Podawać z ziemniakami i czerwoną zasmażoną kapustą.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami bądź pieczywem.

 

 

 

Ryba po grecku                           

Rozmrozić rybę , pokroic w większe kawałki i smażyć po obtoczeniu w mleku i mące na bardzo rozgrzanym oleju cebulę pokroić w talarki i poddusić na oleju ( w trakcie posolić) marchewkę,

Porcje:4

Koszt:20.00 zł

Trudność:Średni

Czas:1.00 min.

Kaloryczność:0

Składniki

ok 1,5 kg ryby mrożonej typu mintaj ,morszczuk 4 duże cebule 6-8 marchwi 3-4 pietruszki pół selera olej ocet 2 łyżki pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy troszkę ketchupu koncentrat pomidorowy

Jak przyrządzić?

Rozmrozić rybę , pokroic w większe kawałki i smażyć po obtoczeniu w mleku i mące na bardzo rozgrzanym oleju cebulę pokroić w talarki i poddusić na oleju ( w trakcie posolić) marchewkę, pietruszkę i seler surowe zetrzeć na tarce jak buraki. Przełożyć to do garnka i razem poddusić dodając łyżkę octu, następnie dodać podduszoną cebulę, pieprz, sól, jeszcze odrobinę octu do smaku, koncentrat pomidorowy i trochę ketchupu, oraz ziele angielskie i liść laurowy. Przekładać na przemian z kawałkami ryby. Potrawa najlepiej smakuje na 2, 3 dzień.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin