· potrzebna ilość liści winogron – średniej wielkości i najlepiej nie dziurawych
·
· Nadzienie:
· ryż – ok. 1,5 szklanki
· natka pietruszki – sporo (około 3 pęczków)
· 1 duży drobno posiekany pomidor lub koncentrat pomidorowy (domowy)
· cebula – 2 sztuki
· oliwa
· przyprawy
· drobno posiekane mięso z piersi kurczaka lub mięso mielone
Liście winogron należy umyć dokładnie, a następnie ściąć delikatnie ostrym nożem wystające części łodyg i żyłek. Tak przygotowane liści zblanszować na chwilę w gorącej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem i ewentualnie mięsem. Dodać do posiekaną drobno cebulkę oraz pomidora lub przecier pomidorowy, można również dodać czosnek (według upodobania). Do masy można dodać oliwę (około ¼ szklanki) oraz sok z połówki cytryny i miętę. Bierzemy przygotowany liść, rozkładamy go na dłoni tak, aby jego matowa strona znalazła się w środku gołąbka. Nakładamy na środek około łyżeczki – łyżki farszu i zawijamy tak , aby się nie rozpadły. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty – aby gotowana potrawa się nie przypaliła. Następnie układamy na nich ciasno nasze zrolowane gołąbki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie może być z kostki) i gotujemy około godziny.
juliss1