Gołąbki po grecku w liściach winogron.doc

(88 KB) Pobierz
Gołąbki po grecku w liściach winogron

Gołąbki po grecku w liściach winogron

 

Składniki

·         potrzebna ilość liści winogron – średniej wielkości i najlepiej nie dziurawych

·          

·         Nadzienie:

·         ryż – ok. 1,5 szklanki

·         natka pietruszki – sporo (około 3 pęczków)

·         1 duży drobno posiekany pomidor lub koncentrat pomidorowy (domowy)

·         cebula – 2 sztuki

·         oliwa

·         przyprawy

·         drobno posiekane mięso z piersi kurczaka lub mięso mielone

Opis przygotowania

Liście winogron należy umyć dokładnie, a następnie ściąć delikatnie ostrym nożem wystające części łodyg i żyłek. Tak przygotowane liści zblanszować na chwilę w gorącej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem i ewentualnie mięsem. Dodać do posiekaną drobno cebulkę oraz pomidora lub przecier pomidorowy, można również dodać czosnek (według upodobania). Do masy można dodać oliwę (około ¼ szklanki) oraz sok z połówki cytryny i miętę. Bierzemy przygotowany liść, rozkładamy go na dłoni tak, aby jego matowa strona znalazła się w środku gołąbka. Nakładamy na środek około łyżeczki – łyżki farszu i zawijamy tak , aby się nie rozpadły. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty – aby gotowana potrawa się nie przypaliła. Następnie układamy na nich ciasno nasze zrolowane gołąbki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie może być z kostki) i gotujemy około godziny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin