Pytania egzaminacyjne
Mikroekonomia 2003/2004
Kierunek: Ekonomia UJ
1. Przedmiot ekonomii, ekonomia pozytywna i normatywna
2. Cel gospodarowania (dla właścicieli i pracownika) oraz elementy gospodarowania
3. Prawa ekonomiczne (charakter, rodzaje)
4. Postępowanie racjonalne w warunkach ograniczeń
5. Decyzje i ich rodzaje
6. Mechanizm podejmowania racjonalnych decyzji
7. Cechy określające jakość decyzji i wpływ otoczenia na kształt decyzji
8. Potrzeby – rodzaje, hierarchia i przyczyny zróżnicowania a możliwości ich zaspokajania
9. `Środki zaspokajania potrzeb
10. Czynniki wytwórcze (produkcji) Say’a oraz stałe i zmienne czynniki produkcji
11. Cele i bodźce a wydajność pracy
12. Podstawowe systemy ekonomiczne
13. Koszt alternatywny (dla konsumenta i producenta)
14. Krzywa możliwości produkcyjnych
15. Inwestycje i konsumpcja a krzywa możliwości produkcyjnych
16. Użyteczność (całkowita, krańcowa i przeciętna) i wartość użytkowa
17. Mierzenie wartości użytkowej
18. Mierzenie użyteczności
19. Zasady wyboru konsumenta (krzywe obojętności, linie budżetu)
20. Punkt równowagi konsumenta
21. Wpływ zmian cen na równowagę konsumenta
22. Wpływ zmian dochodu nominalnego na równowagę konsumenta
23. Ewolucja form gospodarowania
24. Wpływ wzrostu ceny rynkowej na równowagę cząstkową w warunkach podaży: bardzo elastycznej, mało elastycznej i sztywnej
25. Cena równowagi rynkowej (chwilowa, krótkookresowa i długookresowa)
26. Wpływ ceny na popyt (wraz z elastycznością)
27. Wpływ dochodu na popyt (wraz z elastycznością)
28. Wpływ ceny na podaż (wraz z elastycznością)
29. Wpływ mody na popyt i cenę równowagi w warunkach elastycznej i sztywnej podaży
30. Wpływ postępu technicznego na podaż i cenę równowagi
31. Wpływ wzrostu kosztów wytwarzania (nieudolne zarządzanie) na podaż i cenę równowagi
32. Wpływ wzrostu dochodu nominalnego na popyt i podaż oraz cenę równowagi przy rosnących, stałych i malejących kosztach
33. Wpływ strajków na: popyt, cenę równowagi i dochód realny w krótkim okresie czasu
34. Klasyfikacja kosztów
35. Koszty stałe i zmienne
36. Korzyści produkcji na masową skalę
37. Niekorzyści skali produkcji
38. Wpływ nakładów na wielkość produkcji (produkcyjności): całkowitej, przeciętnej i krańcowej (prawo proporcjonalnych i nieproporcjonalnych przychodów)
39. Wpływ wielkości produkcji na utarg: całkowity, przeciętny i krańcowy
40. Wpływ wielkości produkcji na koszt: całkowity, przeciętny i krańcowy
41. Optimum techniczne i ekonomiczne w warunkach konkurencji doskonałej
42. Optimum techniczne i ekonomiczne w monopolu
43. Wyznaczenie ceny monopolowej (administrowanej) i jej skutki
44. Wybór technik produkcji (pracochłonne i kapitałochłonne) a struktura zasobów
45. Decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa działającego w warunkach monopolu w krótkim okresie czasu
46. Decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa działającego w warunkach monopolu w długim okresie czasu
47. Elastyczność mieszana na dobra komplementarne lub substytucyjne
48. Prawo popytu i podaży – mechanizm rynkowy
49. Skutki kontroli cen przez państwo – przypadek zastosowania ceny minimalnej lub maksymalnej
50. Skutki kontroli cen przez państwo – wprowadzenie maksymalnego czynszu lub minimalnej płacy
51. Płaca minimalna a równowaga na rynku pracy
52. Efekt dochodowy i substytucyjny wzrostu cen
53. Paradoks Giffena i Veblena
54. Rodzaje i formy monopoli
55. Aktywa i pasywa jako dwie strony bilansu oraz rachunek wyników
56. Rynki nieformalne i formalne
57. Cele giełdy i rodzaje kursów
58. Pojęcie i cechy giełd (władze giełdy, źródła finansowania, towar giełdowy, maklerzy giełdowi)
59. Klasyfikacja giełd
60. Transakcje bieżące i terminowe na zabezpieczenie na giełdzie towarowej
61. Uczestnicy giełdy towarowej
62. Klasyfikacja transakcji na giełdzie towarowej
63. Terminowe transakcje spekulacyjne na giełdzie towarowej
64. Postęp techniczny i jego rodzaje
65. Prawo malejącej krańcowej stopy substytucji
66. Prawo malejących przychodów (z pracy, kapitału)
67. Koszt księgowy i ekonomiczny oraz zysk normalny i nadzwyczajny
68. Wpływ czynników determinujących poziom kosztów krańcowych na decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa (optimum ekonomiczne)
69. Wpływ czynników determinujących poziom utargu krańcowego na decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa (optimum ekonomiczne)
70. Koszty całkowite, przeciętne i krańcowe w długim okresie czasu a korzyści skali
71. Koszty całkowite, przeciętne i krańcowe w krótkim okresie czasu a prawo malejących przychodów
72. Przedsiębiorstwo krańcowe w gałęzi
73. Krańcowy produkt pracy a malejąca krańcowa produkcyjność
74. Równowaga wewnętrzna a ceny światowe
75. Wpływ przesunięcia krzywej popytu na wielkość produkcji
76. Czynniki produkcji i koszty a wybór metod wytwarzania
77. Krzywe kosztów w krótkim okresie a prawo malejących przychodów
78. Model rynku doskonale konkurencyjnego
79. Krótkookresowe decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji doskonałej
80. Długookresowe decyzje produkcyjne przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji doskonałej
81. Monopol różnicujący ceny
82. Krzywa podaży gałęzi w krótkim i długi okresie czasu w warunkach konkurencji doskonałej
83. Wpływ wzrostu kosztów na gałąź wolnokonkurencyjną
84. Konkurencja doskonała a model czystego monopolu – skrajne przypadki struktury rynku
85. Produkcja i cena w warunkach monopolu a równowaga monopolu
86. Korzyści skali w warunkach monopolu naturalnego
87. Krzywa podaży w warunkach monopolu
88. Konkurencja niedoskonała – oligopol
89. Popyt, koszty i przyczyny zróżnicowania struktury rynku
90. Konkurencja monopolistyczna
91. Równowaga przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji doskonałej
92. Zmowa i współdziałanie w warunkach konkurencji
93. Równowaga w oligopolu z dominującym przedsiębiorstwem oraz w monopolu przy cenie: monopolowej, regulowanej i wyznaczanej kosztem krańcowym
94. Izokwanty i linie jednakowego kosztu
95. Dochód transferowy a renta ekonomiczna
96. Ceny czynników w wybór technik produkcji
97. Kapitał rzeczowy
98. Cena usług kapitału, stopy procentowe i ceny aktywów
99. Popyt i podaż usług kapitału
100. Równowaga i procesy dostosowawcze na rynku kapitału
101. Rynek usług ziemi
102. Podaż pracy (indywidualna i w gałęzi)
103. Popyt gałęzi na pracę
104. Krótkookresowy popyt przedsiębiorstwa na pracę
105. Wybór wielkości zatrudnienia w przedsiębiorstwie
106. Równowaga na rynku pracy w gałęzi
107. Konkurencja na rynkach światowych a równowaga wewnętrzna
108. Historia pieniądza i jego rodzaje
109. Spółki prawa cywilnego i handlowego
110. Akcje i obligacje
111. Emisja papierów wartościowych
112. Wartość zaktualizowana i zdyskontowana, realna i nominalna stopa procentowa
113. Przyczyny i skutki zmiany popytu przedsiębiorstwa na pracę
114. Krzywa popytu gałęzi na pracę
115. Koncepcja pracy efektywnościowej
116. Wpływ zmiany poziomu kosztów na wybór technologii – izokwanty i linie jednakowego
kosztu
117. Czynniki wpływające na zarobek
118. Rynek pracowników z wyższym wykształceniem i inwestycje w kapitał ludzki
119. Dyskryminacja w pracy
120. Wpływ związków zawodowych na płace i zatrudnienie
121. Przedsiębiorstwo krańcowe w gałęzi
122. Przyczyny i skutki przesunięcia krzywej popytu w gałęzi wolnokonkurencyjnej
123. Krzywa popytu w oligopolu
124. Kapitał ludzki
125. Popyt długookresowy i ceny czynników produkcji a wybór technologii produkcji
126. Teoria gier i decyzje współzależne
127. Wpływ wejścia potencjalnej konkurencji na zachowanie starych firm w gałęzi
128. Specyfika popytu na czynniki produkcji
129. Popyt na pracę w monopolu i monopsonie
130. Płaca minimalna a bezrobocie
131. Ekonomia dobrobytu – definicja i przedmiot
132. Efektywna alokacja zasobów w ekonomii pozytywnej
133. Funkcjonalny podział dochodu
134. Podmiotowy podział dochodu
135. Równość a efektywność w ekonomii pozytywnej
136. Równowaga wolnokonkurencyjna a równowaga w sensie Pareta
137. Zakłócenia prowadzące do zawodności rynku
138. Wskaźniki płynności i obrotowości w przedsiębiorstwie
139. Wskaźniki rentowności w przedsiębiorstwie, wskaźniki zadłużenia i rynku kapitałowego
140. Wskaźnik Du Ponta a wskaźnik Almana
141. Omówić pojęcia: jakość produktu, jakość idealna, jakość totalna,
142. Kompleksowe zarządzanie przez jakość
143. Miejsce jakości w przedsiębiorstwie – wpływ na utarg, koszty, zysk
3
lestan