Kuchnia-ZUPY.pdf
(
1655 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - zupy-przepisy.doc
Barszcz bia ostocki
4 - 5 jab ek
4 - 5 czerwonych buraków
1,5 litra wywaru z ko ci i w oszczyzny
1 y ka margaryny
y ka m ki
listek laurowy
fili anka mietany
kieliszek czerwonego wina
1 - 2 go dziki
sól
cukier
Sposób wykonania :
Umyte i obrane buraki i jab ka zetrze na tarce, poddusi na t uszczu, oprószy m k ,
zala wywarem, doda przyprawy i gotowa , a b d mi kkie.
Wla czerwone wino, podprawi mietan i poda z ziemniakami posypanymi
koperkiem.
Barszcz chrzanowy
50 dag ko ci
25 dag w oszczyzny
5 jaj
5 y ek utartego chrzanu
25 dag w dzonki
4 z bki czosnku
y ka m ki pszennej
szklanka mietany
listek laurowy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Sporz dzi wywar z ko ci i warzyw.
Do przecedzonego wywaru doda starty chrzan, czosnek (roztarty z sol ), pokrajan
w dlin , ugotowane i pokrajane w paseczki jaja.
Zagotowa i doprawi do smaku.
1
Zabieli mietan z m k .
Sposób wykonania :
Barszcz czerwony na zakwasie z kapusty
2 litry wywaru z warzyw
szklanka kwasu z kapusty
szklanka mietany
Umyte i obrane buraki pokroi w cienkie plasterki, zala wywarem z warzyw oraz
kwasem z kapusty, doda sól i cukier do smaku, gotowa oko o 30 minut.
Przestudzony barszcz zaprawi mietan wymieszan z m k , zagotowa .
Podawa z podlanymi t uszczem ziemniakami.
Barszcz czerwony z pierogiem
barszcz:
1 kg buraków
15 dag w oszczyzny
10 dag w dzonki
25 dag ko ci
cebula
kilka grzybków
przyprawy
pieróg:
3 szklanki m ki
2 y ki oliwy lub mas a
1 dag dro d y
sól
woda
farsz:
g ówka kapusty
1 cebula
1 jajo
kilka grzybów
2 y ki mas a
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Barszcz:
Buraki obra , posieka drobno, posoli i lekko skropi winnym octem.
2
80 dag buraków
sól
cukier do smaku
y ka m ki
Odstawi na pó godziny, pó niej zala wod i gotowa 45 minut, (woda powinna
przykrywa buraki na wysoko dwóch palców, nie wi cej!).
Osobno ugotowa wier kg ko ci z oczyszczon w oszczyzn w 2 l wody, dodaj c
przesma on w dzonk , cebul i kilka grzybków, a pod koniec gotowania sól i
przyprawy (kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy).
Wywar gotowa na ma ym ogniu oko o 1,5 godziny, potem odcedzi i po czy z
ugotowanymi burakami.
Wówczas odstawi na kilka godzin, a nawet na ca dob , bo barszcz najsmaczniejszy
jest, kiedy przygotujemy go dzie wcze niej.
Pieróg:
W misce rozkruszy troch dro d y, zmiesza je ze szklank m ki i rozprowadzi 0,25
szklanki ciep ej wody.
Posypa lekko m k , przykry misk lnian ciereczk i zostawi na oko o 15 minut do
wyro ni cia.
Potem doda 2 szklanki m ki, y eczk soli rozpuszczonej w odrobinie wody rozm conej
z 2 y kami oliwy lub topionego mas a.
Wyrobi do cis e ciasto, wybi je mocno drewnian kopystk , odstawi do
wyro ni cia na oko o 20 minut.
Teraz ciasto wyj na osypan m k stolnic , rozwa kowa , na o y farsz, zawin
zalepiaj c brzegi,
posmarowa po wierzchu oliw , u o y na posmarowanej oliw blasze
i odstawi na pó godziny do wyro ni cia, a potem upiec na z oto-rumiany kolor (piec
oko o 1 godziny).
Farsz:
G ówk kapusty podzieli na 4 cz ci, ugotowa , a po ostygni ciu odcisn dobrze z
wody, drobno posieka lub zemle .
Doprawi sol i pieprzem, przysma y na t uszczu z drobno posiekan cebul ,
posiekanym jajem ugotowanym na twardo i kilkoma ugotowanymi, równie
posiekanymi grzybami.
Dok adnie wymiesza .
Pieróg podawa gor cy, pokrajany w grube plastry i polany roztopionym mas em.
Barszcz królewski
50 dag buraków wik owych
litr roso u z mi sa wo owego
2,5 dag grzybów suszonych
10 dag skórki chleba razowego
2 ó tka
8 dag rodzynek
z bek czosnku
ziele angielskie
li laurowy
pieprz, sól
lubczyk
tymianek
3
Pod koniec gotowania roso u doda skórk z chleba razowego, przyprawy, pozosta y
rosó i wywar z grzybów.
Po zagotowaniu przecedzi , doda rodzynki, pokrajane w paski grzyby i zaci gn
ó tkami.
Sposób wykonania :
Barszcz ma opolski (Ma opolska)
2 l wywaru z ko ci i warzyw
20 dag wo owiny bez ko ci
40 dag buraków
150 ml mietany
20 dag bia ej kapusty
2 dag suszonych grzybów
2 dag m ki
5 dag fasoli per owej
4 dag ketchupu
li laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki umy , oczy ci , op uka , zala wod , ugotowa .
Nast pnie wystudzi , obra i zetrze na tarce.
Grzyby umy , namoczy , ugotowa
Fasol przebra , op uka , zala zimn wod , zagotowa i pozostawi na 2 godziny.
Potem ugotowa w tej samej wodzie.
Mi so umy , zemle , zala wywarem, ugotowa
Pod koniec gotowania doda pokrojon w kostk kapust oraz przyprawy.
Gdy kapusta b dzie mi kka, po czy z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki,
ketchupem, fasol oraz mietan wymieszan z m k , chwil pogotowa , doprawi do
smaku.
Barszcz mazowiecki z botwin
4
Grzyby ugotowa oddzielnie w ma ej ilo ci wody.
W cz ci roso u ugotowa obrane i pokrajane w plasterki buraki.
Potem ju nie gotowa .
Doprawi sokiem z cytryny.
Podawa w fili ankach z grzankami.
sok z cytryny
0,25 kg m ki ytniej
1,5 litra przegotowanej wody
p czek m odych buraczków
y eczka sto owa posiekanego m odego koperku
y eczka sto owa szczypiorku
sól do smaku
0,5 szklanki mietany
2 jaja
Sposób wykonania :
M k zala ciep przegotowan wod , postawi w ciep ym miejscu.
Zaprawi mietan z m k , zagotowa , doda jaja ugotowane na twardo i pokrajane w
wiartki.
Barszcz na ma lance
1,8 litra ma lanki
0,2 litra mietany
4 dag m ki
10 dag cebuli
t uszcz
Sposób wykonania :
Ma lank roztrzepa , zagotowa z kilkoma ga zkami pietruszki.
Doda zrumienion na t uszczu cebul .
Barszcz doprawi mietan wymieszan z m k zagotowa .
Barszcz polski z kur
25 dag wieprzowiny bez ko ci
25 dag ko ci szpikowej
20 dag kie basy
7,5 dag cebuli
1 dag m ki
20 dag buraków
25 dag w oszczyzny
0,5 litra kwasu burakowego
5
Oczyszczone i drobne pokrojone buraczki ugotowa dodaj c pod koniec gotowania
koper i szczypiorek, nast pnie rozprowadzi przecedzonym kwasem ytnim.
Podawa z ziemniakami ugotowanymi w ca o ci.
Plik z chomika:
S-H
Inne pliki z tego folderu:
Wayne Dyer - Choosing Your Own Greatness [Audiobook].rar
(76301 KB)
Dieta turbo.doc
(44 KB)
Dieta 1500 kcal, która pomoże odzwyczaić się od słodyczy.doc
(117 KB)
Dieta 1300 kcal (schudniesz, nie czując głodu).doc
(112 KB)
Dieta 1300 kcal (chudnij z nową piramidą Willetta).doc
(121 KB)
Inne foldery tego chomika:
PRZEPISY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin