Sola w pomarańczach.rtf

(7 KB) Pobierz
Sola w pomarañczach

Sola w pomarańczach

 

Składniki:

80 dag filetów z soli

2 małe marchewki

2 pory (tylko biała część)

pół selera

2 pomarańcze

2 łki śmietanki

kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)

łka soku z cytryny

4 łki masła

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i zostaw na pół godziny. Obrane marchewki i seler pokrój w cienkie słupki, a umyty por - w cienkie półplasterki.

 

W płaskim rondlu stop 1,5 łki masła, wrzuć warzywa, lekko je skrop wodą i duś pod przykryciem około 10 minut. Z pomarańczy ostrym nożem zetnij żół skórkę, pokrój ją w cienkie paski i na sicie przelej wrzątkiem, po czym osącz.

 

Filety oprósz solą i pieprzem i usmaż na 2 łkach masła tak, aby się nie zrumieniły, a następnie delikatnie przełóż na żaroodporny półmisek. W rondlu stop resztę masła, przesmaż na nim skórkę pomarańczową, po czym wlej śmietankę, likier pomarańczowy i sok z drugiej pomarańczy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Filety obłóż uduszonymi warzywami, polej sosem i na 3-4 minuty wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Przed podaniem udekoruj ćwiartkami pomarańczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin