Sola w pomarańczach
Składniki:
80 dag filetów z soli
2 małe marchewki
2 pory (tylko biała część)
pół selera
2 pomarańcze
2 łyżki śmietanki
kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
łyżka soku z cytryny
4 łyżki masła
sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i zostaw na pół godziny. Obrane marchewki i seler pokrój w cienkie słupki, a umyty por - w cienkie półplasterki.
W płaskim rondlu stop 1,5 łyżki masła, wrzuć warzywa, lekko je skrop wodą i duś pod przykryciem około 10 minut. Z pomarańczy ostrym nożem zetnij żółtą skórkę, pokrój ją w cienkie paski i na sicie przelej wrzątkiem, po czym osącz.
Filety oprósz solą i pieprzem i usmaż na 2 łyżkach masła tak, aby się nie zrumieniły, a następnie delikatnie przełóż na żaroodporny półmisek. W rondlu stop resztę masła, przesmaż na nim skórkę pomarańczową, po czym wlej śmietankę, likier pomarańczowy i sok z drugiej pomarańczy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Filety obłóż uduszonymi warzywami, polej sosem i na 3-4 minuty wstaw do nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem udekoruj ćwiartkami pomarańczy.
natyt