Ryba z kukurydzą
Składniki:
50 dag filetów z dorsza
cebula, papryka
3 łodygi selera naciowego
po łyżce masła i mąki
3 szklanki mleka lub śmietanki 12-proc.
albo 2 szklanki wywaru z warzyw lub Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
puszka kukurydzy
2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
sól
pieprz
Na dużej patelni usmaż na gorącym maśle drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę oraz kawałki selera naciowego. Gdy warzywa zmiękną, wsyp mąkę i zasmaż ją przez chwilę. Następnie wlej mleko, wywar lub bulion. Dodaj kukurydzę z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj i dodaj pokrojone w kostkę filety z ryby. Nakryj i duś przez 10-15 minut, niech ziemniaki będą miękkie. Podawaj w głębokich talerzach.
natyt