Ryba w sosie koperkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym

 

Składniki na 4 porcje:

30-40 dag mrożonych filetów rybnych

2 łki masła

2 łki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)

szklanka wody (wywaru z warzyw)

szklanka mleka

2-3 łyżki posiekanego koperku

sok z cytryny

l

ponadto:

Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY

 

Filety wrzuć do wrzącej, lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotuj do miękkości, po czym ł cedzakową przełóż filety na półmisek.

 

Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj mą i rozprowadź sos mlekiem (cały czas mieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek). Po zagotowaniu sosu dopraw go solą, sokiem z cytryny i koperkiem, i polej nim ugotowaną rybę.

 

Podawaj z ziemniakami puree oraz z sałatką grecką lub mizerią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin