Okoń z bananami.rtf

(7 KB) Pobierz
Okoñ z bananami

Okoń z bananami

 

Składniki na 2 porcje:

45 dag filetów z okonia

2 banany

2 łki stołowe oleju

15 dag tłustego bekonu bez skóry

2 duże cebule

3 łki stołowe mąki

30 dag mleka

15 dag żółtego sera

30 dag wytrawnego białego wina

2,5 dag migdałów

3 łki stołowe margaryny do smażenia

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

zielenina

 

Banany obierz ze skórki i szybko (zanim ściemnieją) podsmaż je na złotobrązowy kolor na dwóch łkach stołowych rozgrzanego oleju.

 

Teraz opłukane filety rybne zalej lekko osoloną woda i odstaw na 10 minut (wody po moczeniu ryby nie wylewaj). Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wyłóż warstwami rybę i banany, dopraw do smaku Ziarenkami Smaku i pieprzem.

 

Podsmaż plasterki bekonu razem z drobno pokrojoną cebulą, a następnie wyłóż do naczynia z rybą. Margarynę do smażenia, mą, mleko i wodę po moczeniu ryby dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Powinien byćadki i bez grudek. Do sosu dodaj 12,5 dag startego żółtego sera i wino, wmieszaj i po chwili zdejmij garnek z ognia.

 

Rybę zalej przygotowanym sosem. Posyp pozostałym serem i drobno posiekanymi migdałami. Włóż naczynie z rybą do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika i zapiekaj, aż na powierzchni utworzy się jasnozłota skorupka. Przed podaniem potrawę udekoruj zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin