Karp smażony z orzechami.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp sma¿ony z orzechami

Karp smażony z orzechami

 

Składniki na 6 porcji:

2 filety z karpia (około 1 kg)

10 dag masła

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łki soku z cytryny

2 łki mąki

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, owiń folią aluminiową, po czym zostaw na 1-2 godzin w lodówce. Po wyjęciu pokrój na porcje. Na dużej patelni stop teraz masło, porcje karpia obtaczaj w mące i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

 

Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, a na patelnię wlej wino i - dokładnie mieszając drewnianą ł - chwilę gotuj na mocnym ogniu.

 

Karpia posyp orzechami i polej sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin