Karp po szlachecku.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp po szlachecku

Karp po szlachecku

 

Składniki:

80 dag filetów z karpia

30 dag moreli

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

1/4 łeczki mielonego cynamonu, goździków i imbiru

1/4 łeczki cukru i skórki otartej z cytryny

sok z cytryny

3 łki oleju

po łce masła i mąki

l

 

Umyte i osuszone filety natrzyj solą, lekko skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Owoce sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i zmiksuj razem z winem, pozostałym sokiem i skórką otartą z cytryny, cynamonem, goździkami, imbirem i cukrem. Po zmiksowaniu możesz jeszcze trochę doprawić cukrem i szczyptą soli.

 

Filety pokrój na porcje, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie ułóż w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, polej sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut.

 

Karpia podawaj z makaronem lub ryżem i sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin