Polewka rybna .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Około 1,5 kg ryb (płotki, karasie, okonie),

 

szklanka kwaśnej śmietany,

 

żółtko,

 

cytryna,

 

1-2 liście laurowe,

 

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,

 

duża cebula,

 

goździk,

 

sól, pieprz

 

 

Sposób wykonania

 

Ryby sprawić, wypłukać, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić.

 

Łby i ogony wrzucić do garnka, wlać 7 szklanek wody, dodać korzenie, cebulę, sok z cytryny i ugotować wywar.

 

Do wrzącego wywaru włożyć ryby i zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min na małym ogniu.

 

Następnie ryby wyjąć, a wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć wszystkie ości (mniejsze - za pomocą pęsety).

 

Połowę ryb zmiksować z wywarem, pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę dokładnie rozkłócić z żółtkiem.

 

Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć ogień i, mieszając, wlać śmietanę, po czym włożyć pokrojone ryby, razem mocno podgrzać, ale nie gotować.

 

Podawać z ziemniakami z wody lub z grzankami z ciemnego chleba.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin